GRAĐANSKA ZNANOST

Prijave u tijeku: Djeca će u ovom projektu upravljati podvodnim robotima i bilježiti promjene u okolišu

07.10.2021 u 08:54

Bionic
Reading

IRIM - Croatian Makers s partnerima pokreće novi projekt u sklopu kojeg će djeca pratiti temperaturu i druge promjene ispod površine mora

IRIM – Croatian Makers, Europski centar Wergeland (EWC) iz Norveške, WWF Adria i HGSS, uz financijsku potporu Mate Rimaca, pokreću projekt Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora u kojem će djeca, koristeći podvodne robote s mogućnošću dubokog zarona, HD snimanjem i robotskom rukom istraživati morsko obalno okruženje, vršiti zapažanja i bilježiti promjene kroz vrijeme.

Glavna aktivnost će biti konstantno periodičko mjerenje temperature duž vodenih stupova na više lokacija u Jadranu. Ali, također će dokumentirati i situaciju na mjestima posebnog interesa kao što su važna staništa, prisustvo ugroženih i invazivnih vrsta, akumulacija morskog otpada i slično.

Mjerenja i vizualni zapisi će stalno biti prezentirani online, što bi trebalo rezultirati zajedničkim zapisom o klimatskim i drugim promjenama, namijenjenim znanstvenicima u budućnosti.

U pripremi međupredmetni kurikulum

Projekt bi trebao kod djece podići osjećaj odgovornosti prema moru i stvoriti generaciju budućih građana svjesnih važnosti očuvanja i kvalitetnog upravljanja morskim okolišem za vlastite obalne zajednice i za šire društvo.

Ujedno bi trebao podići i razinu tehnološke pismenosti, ali i razviti međupredmetni kurikulum koji bi, prema očekivanjima organizatora, trebao biti korišten i u predviđenom međunarodnom širenju projekta.

'Ovaj projekt se prirodno nastavlja na projekt u kojem djeca koriste opremu u 100 knjižnica u Hrvatskoj i Švicarskoj kako bi sastavljala uređaje i programirali stanice za mjerenje okolišnih varijabli kao što su temperatura i zagađenje.

Mjerenja i promatranja mora je nastavak istih ideja u zahtjevnijoj okolini. Nadamo se korisnim rezultatima za cijelo društvo, nadahnuću za djecu i lokalne zajednice, kao i značajnom međunarodnom širenju projekta uz pomoć partnera', rekla je Rujana Bakić, glavna tajnica IRIM-a.

Rok za prijavu je 17. listopada, a za odabir ustanova do 24. listopada. Dostava robota (dronova), početna edukacija (online) i prvo mjerenje trebali bi biti okončani do 7. studenoga 2021. godine.

Više: Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora