FALCON 9

Povijesna raketa SpaceX-a prevrnula se na brodu-platformi pri povratku na Floridu

27.12.2023 u 10:36

Bionic
Reading

Loši vremenski uvjeti na moru uzrokovali su pri povratku na Floridu prevrtanje SpaceX-ove rakete Falcon 9 koja je uspješno sletjela rekordnih 19 puta

SpaceX je objavio u ponedjeljak navečer da je višekratna raketa, koja je prvi put poletjela u povijesnoj misiji Demo-2 2020. godine s NASA-inim astronautima Bobom Behnenom i Dougom Hurleyem, odradila svoj posljednji let.

'Tijekom povratka u Port rano ujutro, raketa se prevrnula na brodu-platformi zbog snažnih vjetrova i valova. Novije verzije Falcona imaju nadograđene noge za slijetanje s mogućnošću samoniveliranja kako bi se ublažile ove vrste problema', objavio je SpaceX na platformi X.

Posljednji let rakete dogodio se u subotu u ranim satima. Falcon je u svemir odnio još 23 SpaceX-ova satelita Starlink prije konačnog slijetanja na oceansku platformu.

Let Demo-2 30. svibnja 2020. bio je prvi let ljudske posade s Floride od završetka programa Space Shuttle 2011. Utro je put redovnoj komercijalnoj posadi SpaceX-a i privatnim misijama koje su već odvele 42 čovjeka u svemir u 11 misija.

'Samo ova raketa za višekratnu upotrebu lansirala je u orbitu dvoje astronauta i više od 860 satelita u tri i pol godine', objavio je SpaceX na platformi X. 

SpaceX-ovi napori za ponovnu upotrebu raketa omogućili su mu da se približi broju od 100 lansiranja godišnje sa svojih objekata na Floridi i u Kaliforniji. Samo sa Svemirske obale na Floridi, SpaceX je izveo 66 od 70 lansiranja, a planira barem još jedno lansiranje prije kraja godine.

To će biti Falcon Heavy koji je predviđen za polijetanje s KSC-ove lansirne rampe 39-A između ponoći i četiri sata u petak na misiji USSF-52.