SMJENA NA VRHU

Ponovno na tronu: Apple je najvrjednija tvrtka na svijetu

13.06.2024 u 10:17

Bionic
Reading

Do rasta dionica dolazi u trenutku kada je američko tržište kapitala Nasdaq doseglo rekordno visoku razinu zbog novih znakova hlađenja inflacije

Apple je ponovno postao najvrednijom tvrtkom na svijetu. Njegove dionice skočile su za gotovo četiri posto, na rekordnih 215,04 američkih dolara, što mu daje tržišnu vrijednost od 3,29 bilijuna dolara.

Tržišna kapitalizacija Microsofta iznosila je 3,24 bilijuna dolara, zbog čega po prvi put u zadnjih pet mjeseci gledaju Appleu u leđa.

Do rasta dionica dolazi u trenutku kada je američko tržište kapitala Nasdaq doseglo rekordno visoku razinu zbog novih znakova hlađenja inflacije. Pomoglo je i to što su rezultati poslovanja za proteklo tromjesečje i prognoze za svibanj bili bolji od očekivanih, a najavljen je i rekordni plan otkupa dionica, vrijedan 110 milijardi dolara.

Dionice Applea dobile su na vrijednosti više od sedam posto u prethodnoj rundi trgovanja, dan nakon što je ta tvrtka predstavila niz značajki omogućenih umjetnom inteligencijom, te softverska poboljšanja za svoje uređaje. Očekuje se kako bi ti potezi trebali pospješiti prodaju iPhonea.

Tijekom Appleove godišnje konferencije za razvojne programere glavni izvršni direktor Tim Cook i drugi najavili su kako će glasovni asistent Siri moći komunicirati s porukama, e-poštom i kalendarom, kao i aplikacijama trećih strana.

Apple zaostaje za konkurentima poput Microsofta i Googlea kad je riječ o razvoju umjetne inteligencije, zbog čega su njegove dionice dosad ove godine lošije kotirale. Appleove dionice su do sada u 2024. porasle oko 12 posto. Microsoftove su rasle za oko 16, a Alphabetove za blizu 28 posto.

Nvidia, koja je nakratko pretekla Apple po tržišnoj vrijednosti, ove je godine porasla za 154 posto. Trenutno vrijedi oko 3,11 bilijuna dolara. Tesla je jedina dionica među sedam veličanstvenih koja je ove godine prošla lošije od Applea, s padom od oko 30 posto, piše Reuters.