UMJETNA INTELIGENCIJA

Apple se dogovorio s OpenAI-jem, Google bi mogao imati koristi od toga

12.06.2024 u 15:35

Bionic
Reading

Hvatajući priključak u utrci umjetne inteligencije, Appleovi inženjeri oslanjaju se u velikoj mjeri na hardver kojeg u Googleu razvijaju već cijelo desetljeće

Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook najavio je dogovor s tvrtkom OpenAI u sklopu kojeg će njihov model umjetne inteligencije postati dijelom glasovnog asistenta Siri.

No, dio tehničkog dokumenta koji je Apple objavio nakon događaja, ispisan sitnim slovima, pokazuje kako je Google izašao kao još jedan pobjednik u nastojanju diva iz Cupertina u hvatanju priključka s utrkom u umjetnoj inteligenciji.

Kako bi izgradili Appleove temeljne modele umjetne inteligencije, inženjeri tvrtke koristili su vlastiti softver s nizom hardvera, posebno vlastite lokalne grafičke procesorske jedinice i čipove dostupne samo u Googleovom računalnom oblaku, koje se naziva tenzorskim procesorskim jedinicama (TPU).

Google izrađuje TPU-ove otprilike 10 godina. Poznato je kako ima dvije vrste takvih čipova pete generacije koje je moguće koristiti za obuku umjetne inteligencije. Izvedbom bi trebali biti usporedivi s Nvidijim čipovima H100.

Stiže šesta generacija

Google je na svojoj godišnjoj konferenciji za programere najavio kako će šesta generacija biti lansirana ove godine.

Procesori su dizajnirani posebno za pokretanje aplikacija i treniranje modela umjetne inteligencije, a Google je oko njih izgradio hardversku i softversku platformu za računalstvo u oblaku.

Nije poznato u kojoj će se mjeri Apple oslanjati na Googleove čipove i softver u usporedbi s hardverom Nvidije ili drugih dobavljača.

Ali, korištenje Googleovih čipova obično zahtijeva da klijent kupi pristup njima putem svojeg odjela za oblak, na isti način na koji korisnici kupuju vrijeme računanja od Amazonovog AWS-a ili Microsoftovog Azurea, piše Reuters.