RAZLJUTILI MUSKA

GenAI, nova verzija Siri, iOS 18... Evo što je sve Apple predstavio na WWDC-u

11.06.2024 u 15:04

Bionic
Reading

Generativni AI dolazi u sve - od fotografija do poruka - a tu je i niz dobrodošlih novih značajki, poput zasebne aplikacije za lozinke i dugo iščekivane podrške za RCS

Svake godine Apple započinje svoju Svjetsku konferenciju programera WWDC najavama vezanima uz nadolazeće operativne sustave. Ove smo godine, kao što se i neslužbeno već znalo, prvi put vidjeli Appleov ulazak u svijet generativnog AI-ja, kao i novu verziju digitalnog asistenta Siri.

No krenimo redom.

Apple Intelligence omogućit će izradu slika i emojija

Jedna od značajki koje će pokretati Apple Intelligence za iOS-u 18 omogućit će korisnicima iPhonea stvaranje AI slika ljudi s kojima razmjenjuju poruke - a radi nešto poput Bitmojija nadograđenog AI-jem. Cilj je, naravno, učiniti vaše 'svakodnevne razgovore ugodnijima'.

Apple Intelligence će razumjeti s kim komunicirate u razmjeni poruka, pa ako želite personalizirati taj chat pomoću prilagođene AI slike, možete je kreirati u hodu. Korisnici će pri stvaranju emojija i slika moći koristiti kratke opise te ih stvarati u tri stila: animacija, ilustracija ili skica.

Naprimjer, Apple je pokazao kako je napravio AI Bitmoji prijatelja koji slavi rođendan slikom koja uključuje tortu, balone i cvijeće. Drugi je prikazivao mamu odjevenu u plašt superheroja kako bi se pokazalo poštovanje koje dijete iskazuje njezinim sposobnostima, piše TechCrunch.

Sve ovo podsjeća na nešto na čemu je radila skupina bivših Snapovih istraživača u startupu Easel, a koji je bio nešto poput Bitmojija sljedeće generacije. Mogućnosti generiranja slika također će raditi u drugim aplikacijama, kao što su Notes, Freeform, Keynote i Pages.

Kasnije je Apple najavio i Genmoji, značajku koja omogućuje stvaranje slika bilo koga iz vaše biblioteke fotografija u AI emojije ili samo prilagođene emotikone. Genmoji se može koristiti kao naljepnica za reagiranje na poruke Tapbackom ili sadržaj u skladu s vašim porukama.

Još jedna nova značajka, Image Playground, također dostupna kao samostalna aplikacija i API za programere, omogućit će korisnicima stvaranje slika pomoću koncepata kao što su teme, kostimi, dodaci, mjesta i više. Na vama je da odaberete teme koje želite uključiti i značajka pokretana Apple Intelligenceom stvorit će vašu sliku.

Što ćemo sa Siri?

Apple je također napravio neka poboljšanja na pametnom asistentu Siri, uključujući dodavanje generativnih AI značajki koje je čine 'prirodnijom i osobnijom'. Tu je i novo svjetlo koje obasja rubove ekrana kad komunicirate s asistentom. Proizvođač tvrdi da se Siri također može nositi s mucanjem u govoru i bolje razumjeti kontekst. Osim toga, oni koji radije tipkaju sa Siri mogu komunicirati i tekstom.

Siri će također imati mogućnost poduzimanja radnji unutar i među aplikacijama, tako da možete zatražiti od nje da 'malo pojača fotografiju' i zatim 'doda tu fotografiju' u drugu aplikaciju. Sve je ovo moguće zahvaljujući novom App Intents API-ju, koji razvojnim programerima omogućuje da Siri pruže mogućnost vršenja radnji u njihovim aplikacijama, kao i onima Appleovima, poput poruka, događaja u kalendaru, datoteka i fotografija.

Apple Intelligence

Nova AI značajka Apple Intelligence bit će izgrađena sa 'sigurnošću u samoj srži' te s visoko personaliziranim iskustvima. 'Ono što je najvažnije je da vas ona mora razumjeti i biti utemeljena na osobnom kontekstu, poput vaše rutine, vaših odnosa, vaše komunikacije i tako dalje', istaknuo je Tim Cook. 'I naravno, mora se graditi s privatnošću od samog temelja.'

Apple je isto tako otkrio da će programeri uskoro moći unijeti Apple Intelligence u svoj softver. Brojne AI značajke bit će dodane postojećim SDK-ovima, omogućujući generiranje generativne AI slike ili novih upita za Siri kako bi se razvojnim programerima omogućilo proširenje Apple Intelligencea.

Nove i bolje lozinke

Iako već možete koristiti svoj račun na iCloudu za pohranu i sinkronizaciju lozinki na uređajima, mnogima je ova opcija bila zbunjujuća i zakrabuljena unutar postavki. Sada je tvrtka predstavila aplikaciju Passwords. Neke od značajki uključuju novi stupac s lijeve strane koji vam omogućuje lakšu navigaciju zbirkom zaporki - možete vidjeti sve svoje lozinke ili samo lozinke za Wi-Fi (što je vrlo dobrodošao dodatak), pristupne ključeve ili kodove koji nisu povezani s web stranicama ili uslugama.

Smart Script stiže na iPad

Nova značajka Smart Script 'očistit' će vaš rukopis kada koristite Apple Pencil za pisanje u Notesu. Apple kaže da će vaš rukopis učini glatkijim i izravnijim. Nova funkcija poboljšava njegov izgled dok pišete korištenjem strojnog učenja na uređaju ne bi li ponovno stvorila vaš rukopis. Zamislite to tako da uređaj vaše žvrljotine čini čitljivima u stvarnom vremenu.

Također ćete moći zalijepiti tekst u Notes kako bi se pojavio u vašem rukopisu. Ako trebate dodati nešto što ste već napisali, možete dodirnuti i zadržati Apple Pencil da biste stvorili više prostora. Ako želite nešto izbrisati, možete samo naškrabati preko toga.

Kalkulator za iPad

Tko bi rekao da će kalkulator za iPad dobiti toliki aplauz?

Aplikacija za izračunavanje konačno dolazi na veći zaslon, a koristi dodatnu površinu da bi unijela nove značajke koje tvrtka nije mogla ubaciti u iPhone. Najveći uspjeh pritom je dodatak Matematičkih bilješki.

MacOS Sequoia

Jedna od najvećih značajki OS-a nazvanog po masivnom stablu zrcaljenje je iPhonea. Uz pomoć macOS-ove značajke Continuity možete zrcaliti zaslon svog iPhonea i njime upravljati izravno sa svog Maca. Obavijesti na Macu vraćaju vas u iPhone, a zvuk iPhonea također dolazi preko Maca, s time da upareni iPhone ostaje zaključan dok je u zrcalnom načinu rada.

Iako Apple nije opisao mnoge slučajeve upotrebe ove značajke, Sarah Perez piše da se čini da će olakšati demonstraciju aplikacija putem videopoziva jer se korisnici mogu prebacivati između prezentacije slajdova i demonstracije uživo.

Aplikacija Photos

Apple je pokazao novu aplikaciju Photos za iOS. Ona uvodi nov način navigacije, nove organizacijske značajke i druge načine otkrivanja vaših omiljenih fotografija. Novi dizajn smanjit će vam vrijeme njihova traženja jer sve što vam treba, kažu iz Applea, stavlja vam nadohvat ruke.

Velika promjena uključuje način na koji je aplikacija objedinjena u jedan prikaz s hrpom fotografija na vrhu i bibliotekom, organiziranom po temama, ispod toga.

Tap to Cash

Jedan od zanimljivijih dodataka je Tap to Cash, što je više-manje ono što zvuči, dopuštajući korisnicima da plaćaju stvari dodirom s drugim iPhoneom.

Kao što Brian Heater piše, to je zapravo ekstenzija dugogodišnje značajke Tap to Pay Apple Paya. Slično tome, novi dodatak vjerojatno koristi NFC funkcionalnost uređaja. Apple napominje da prenosi novac bez potrebe za dijeljenjem bilo kakvih osobnih podataka - što je lijep dodatni element privatnosti.

iOS 18

Korisnici će sada moći zaključati aplikaciju kada predaju nekome svoj telefon kako bi blokirali pristup slikama ili zabranili igranje neke igre. Kada zaključate aplikaciju, a netko pokuša dodirnuti vaš telefon, morat će se autentificirati pomoću Face ID-ja, Touch ID-ja ili šifre. Dok imate omogućenu značajku zaključavanja aplikacije, informacije iz nje neće se pojaviti na drugim mjestima, poput pretraživanja i obavijesti.

Apple je također podijelio neke detalje za nadolazeće veliko izdanje iOS-a. Kao što se i očekivalo, velik dio toga uključuje umjetnu inteligenciju. Ikone se, primjerice, u novoj verziji mogu postaviti kako god želite na početnom zaslonu tako da ne skrivaju vaše pozadinske fotografije. 'iOS 18 je veliko izdanje koje pruža više načina da prilagodite svoj iPhone, ostanete povezani i ponovno proživite posebne trenutke', rekao je Craig Federighi, viši potpredsjednik Appleovog softverskog inženjerstva.

Većina novih ažuriranja dugo su tražene funkcionalnosti, poput mogućnosti postavljanja ikona aplikacija i widgeta gdje god želite na početnom zaslonu, no tu je i estetska nadogradnja u obliku mijenjanja tona ikona pri tamnom načinu rada, kao i mogućnost aktivacije raznih shema boja.

Apple je ranije najavio da će 2024. podržati RCS, a taj je trenutak konačno stigao. RCS je sposobniji protokol za tekstualne poruke koji služi kao nasljednik SMS-a i MMS-a. U biti, dodavanjem RCS podrške u iOS 18, Apple će vaše razgovore s korisnicima Androida učiniti pouzdanijima nego prije.

Kada komunicirate preko iMessagea, sve će ostati kako jest. Vaši razgovori s plavim oblačićima se ne mijenjaju. Ali u onim situacijama kada ste, recimo, u grupnom chatu koji uključuje prijatelja sa zelenim mjehurićima, RCS bi trebao učiniti iskustvo boljim za sve.

Budućnost AI-ja i Applea

U post-keynote događaju, Appleov viši potpredsjednik Craig Federighi potvrdio je da će tvrtka raditi s drugim modelima trećih strana osim OpenAI-ja, pri čemu je spomenut i Googleov model Gemini. Pojasnio je da Apple na tom polju 'trenutačno nema što objaviti'.

Apple će, dakle, među ostalim u svoje uređaje integrirati alate pokretane ChatGPT-jem, uz mogućnost kasnije integracije drugih modela.

Izvršni direktor Tesle Elon Musk je, kao reakciju na objavu Appleovih planova za AI na X-u, nastavio sa svojom kampanjom protiv konkurentskog OpenAI-ja, prijeteći da će zabraniti korištenje Appleovih uređaja u svojim tvrtkama 'ako integriraju OpenAI, odnosno ChatGPT na razini OS-a'.

Hoće li raditi na vašem uređaju?

Najavljena značajka Apple Intelligence radit će na malom broju starijih uređaja. Podržavat će je samo iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max, kao i iPadi i Macovi s M1 ili novijim čipovima.

sve osim nogometa

Učitavanje...