BSA U AKCIJI

Policija i carina u novom lovu na kradljivce softvera

29.05.2014 u 06:45

Bionic
Reading

Krivotvoreni softver nije značajna opasnost za hrvatsko gospodarstvo - softversko piratstvo jest, poručuje BSA na konferenciji o intelektualnom vlasništvu Intelektiv

Porast uporabe licenciranog softvera za 1 postotni poen generiralo bi procijenjenih 625 milijuna kuna vrijednosti lokalne proizvodnje (83 mil. USD), dok bi porast uporabe piratskog softvera istom stopom generirao 143 milijuna kuna (19 mil. USD) - što znači da bi ispravno licenciran softver donio 482 milijuna kuna (64 mil. USD) dodatne gospodarske vrijednosti.

Jedan od glavnih zaključaka studije Kompetititivna prednost: Gospodarski učinci ispravno licenciranog softvera provedene prošle godine glavna je poruka jučerašnje edukacije državnih službenika koju je održao BSA | The Software Alliance na konferenciji o intelektualnom vlasništvu Intelektiv održanoj danas u Zagrebu. Jučerašnji trening nastavak je edukacijskog programa BSA započetog u ožujku diljem Hrvatske, a na njemu je sudjelovalo više od 30 državnih službenika - uglavnom operativaca - iz Ministarstva unutarnjih poslova te Carinske uprave Ministarstva financija. Na konferenciji Intelektiv BSA je zastupala Ivana Jurin Puhalo, pravna zastupnica BSA u Hrvatskoj.

Neki od glavnih zaključaka gospodarske studije:

•Globalno povećanje korištenja licenciranog softvera za 1 postotni poen ubrizgalo bi u svjetsku ekonomiju procijenjenih 73 milijarde američkih dolara, što u usporedbi s 20 milijardi dolara od piratskog softvera, čini razliku od 53 milijarde dolara.

•Svaka od zemalja uključenih u istraživanje bilježi veći gospodarski prinos od ispravno licenciranog softvera no od piratskog softvera.

•Na bazi dolar-za-dolar, povrat investicije od korištenja ispravno licenciranog softvera najveći je u zemljama u razvoju - 437 dolara dodatnog BDP-a u prosjeku. Ipak, korist ostvaruju zemlje na svim dohodovnim razinama: u visoko dohodovnim zemljama, svaki dodatni dolar uložen u licenciran softver ima prosječan povrati investicije (ROI) od 117 dolara; u srednje dohodovnim zemljama povrat iznosi 140 dolara.

'Prema rezultatima posljednje provedene Globalne BSA studije o stopama softverskog piratstva iz 2012. godine, stopa softverskog piratstva u Hrvatskoj u 2011. godini bila je 53 posto - što znači da je svaki drugi računalni program koji je instaliran u prošloj godini bio nelicenciran. Komercijalna vrijednost piratstva u 2011. iznosi 380 milijuna kuna. Prilično je jasno - ono što uzrokuje probleme nije krivotvorenje softvera. Pravi uzročnik problema je softversko piratstvo,' rekla je Ivana Jurin Puhalo te dodala: 'Narednih dana očekujemo rezultate Globalne BSA studije o piratstvu za 2013. godinu, koje će nam omogućiti nove globalne i lokalne zaključke o piratstvu i njegovim stopama. Nakon što pažljivo proučimo rezultate nove studije, predložit ćemo nove mjere za smanjenje piratstva, za koje vjerujemo da u značajnoj mjeri mogu pomoći hrvatskom gospodarstvu.'

Više informacija o studiji Konkurentska prednost: Gospodarski učinci ispravno licenciranog softvera dostupno je na web stranici www.bsa.org/softwarevalue. Posljednja studija o softverskom piratstvu dostupna je na www.bsa.org/globalstudy