DOŠLO I DO TOGA

Polaroid tuži GoPro zbog povrede dizajnerskog patenta

05.11.2015 u 12:59

Bionic
Reading

Tvrtka C&A Marketing Inc., ekskluzivni proizvođač Polaroid kamerica ovih dana je pokrenuo tužbu protiv GoProa s tvrdnjom da bez dozvole kopiraju njihov dizajnerski patent. Kamerice Polaroid Cube i Hero4 Session uistinu su vrlo slične oblikom pa se čini da je GoPro u problemima...

C&A je zatražio zaustavljanje prodaje Hero4 Session kamerice, uz novčanu odštetu za sve dosada prodane primjerke. GoPro pak tvrdi da nekoliko patenata iz EU zapravo dokazuje kako je Session bio u planu mnogo prije patentne prijave konkurencije. Četiri mjeseca star Hero4 Session je tržište ugledao nešto nakon kamerice Polaroid Cube (kakvih godinu dana), a kad je o dizajnu riječ - uređaji su krajnje jednostavni.

Kamerice oblika kocke uz jedan otvor s optikom i tipku na gornjoj plohi ipak nisu potpuno identične. Session je dimenzijama nešto veći, no patent u igri ne spominje veličinu kamerice.

Zanimljivo je da se GoPro i nije posebno 'usrećio' s proizvodom Session. Prodajni rezultati su bili toliko loši da je cijena brzo nakon pojave na tržištu srezana za stotinjak dolara (na 300 USD), a zbog slabe prodaje su drastično pale i dionice tvrtke.