TUNELOM DO ZRAČNE LUKE

Pogledajte što sad Elon Musk gradi u Chicagu

14.06.2018 u 11:06

Bionic
Reading

The Boring Company je dobio dozvolu za izgradnju brzog podzemnog prijevoza od centra Chicaga do zračne luke O'Hare

The Boring Company Elona Muska upravo je objavljen kao pobjednik natječaja za izgradnju tunela koji će centar Chicaga povezati sa zračnom lukom O'Hare, potvrdio je gradonačelnik Rahm Emanuel.

Boring Company planira prevoziti putnike između O'Hare i Blocka 37 u kružnom tunelu s dvije trake kojim put traje oko 12 minuta u jednom smijeru, za razliku od 'nadzemne' rute kojom putovanje traje nešto manje od 40 minuta. Sve troškove izvođenja i planiranja snosit će Muskova kompanija. Kako bi pokrio troškove izvođenja, The Boring Company će nakon što tunel konačno pusti u pogon ubirati svu zaradu, uključujući karte za prijevoz i utržak dućana unutar modificiranih vozila.

Sveukupna cijena projekta iznosit će nešto manje od jedne milijarde dolara, izvještava The Verge.

KAKAV LIK

Koje to sve kompanije vodi neumorni Elon Musk?

Pogledaj galeriju

Chicago je spreman

'Ako gledate povijest Chicaga, uvijet ćete primjetiti da objeručke prihvaća inovatore i gleda prema budućnosti' rekao je Emanuel tijekom intervjua za Tribuneon. 'Mislim da je vrlo velika stvar smanjiti vremenski razmak između centra grada i O'Hare, pogotovo u vremenima kada je vrijeme novac' zaključio je čikaški gradonačelnik.

  • +4
Tesla Roadster Izvor: Promo fotografije / Autor: Tesla

Ovaj potez veliko je priznanje Muskovoj viziji. Boring Company još danas pregovara sa Los Angelesom oko tunela dugog 10.5 kilometara te je dobio preliminarnu dozvolu za početak kopanja u Washingtonu. Kompaija je također dovršila dvokilometarski probni tunel ispod parkirališta SpaceX-a.

Promjena vizije

Premda je prilično puno vremena proveo zagovarajući viziju podzemnih tunela budućnosti kojima se kreću super brzi automobili na električnim tračnicama, sada je riječ o nečemu puno sličnom klasičnoj viziji prijevoza. Musk je na Twitteru objavio video futurističkih vozila sličnih vlakovima koji prevoze desetak putnika te se napajaju putem električne tračnice. Sva ova vozila kostit će karoseriju temeljenu na muskovom modelu Tesla X.

Izvor: Društvene mreže / Autor: The Boring Company

Jedino pitanje vezano uz Boring Company mijenja se iz 'kada' u 'kako'. Musk je u gradskoj vjećnici Los Angelesa održao govor tijekom kojeg je naglasio nekoliko stvari. Kao prvo, karte za njegov podzemni sustav prijevoza koštat će svega 1 dolar, iskopana zemlja oblikovat će se u cigle u obliku LEGO kockica, dok će vožnje tijekom prve testne godina u novom sustavu prijevoza ispod Los Angelesa biti potpuno besplatne.