warren buffet

Pogledajte što o kriptovalutama misli treći najbogatiji čovjek svijeta

02.05.2018 u 10:14

Bionic
Reading

Warren Buffett, izvršni direktor korporacije Berkshire Hathaway, smatra kako bitcoin ne sadrži pravu vrijednost i da ulaganje je ulaganje u kriptovalute u biti kockanje

Poznati investitor Warren Buffett tvrdi da je kupnja bitcoina i drugih kriptovaluta bliža kockanju nego ulaganju.

Buffett, čije osobno bogatstvo nadilaze samo osnivač Microsofta Bill Gates i osnivač Amazona Jeff Bezos, dugogodišnji je skeptik u vezi bitcoina, a virtualna ga valuta i dalje ne uvjerava unatoč znatnim dobicima tijekom prošle godine.

'Postoje dvije vrste dobara koje ljudi kupuju i misle da ulažu. U jednu se stvarno ulaže, a u drugu ne', rekao je 87-godišnji direktor korporacije Berkshire Hathaway uoči godišnjeg sastanka dioničara tvrtke.

'Ako kupite nešto poput farme, kuće s apartmanima ili poslovnog poduhvata... to možete učiniti na privatnoj osnovi... i to je savršeno zadovoljavajuće investiranje... Sada, ako kupite nešto poput bitcoina ili neke kriptovalute, nemate ništa što je proizvelo nešto. Samo se nadate da će sljedeći ulagač više plaćati'.

  • +10
Warren Buffett Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

U intervjuu za Yahoo Finance, Buffett je također prozvao bitcoin 'igrom' i 'kockanjem', dodajući da 'ne ulažete kada kupite bitcoin, nego špekulirate'. Njegovi najnoviji komentari slijede nakon više od četiri godine upozorenja o bitcoinu, a prvi je put kriptovalutu nazvao iluzijom još 2014. godine.

U to je vrijeme jedan bitcoin vrijedio je oko 600 dolara, ali nakon nekoliko godina neprestanog rasta dosegao je dvostruko veću vrijednost.

Kad je cijena najvrednijih kriptovaluta u svijetu kasnije porasla na oko 20.000 dolara krajem 2017. godine, Buffett je ponovno upozorio da je njegova cijena 'pravi balon', tvrdeći da nema nikakvu intrinzičnu vrijednost i da je napuhana.

'U smislu kriptovaluta, općenito, gotovo mogu sa sigurnošću reći da će to loše završiti', rekao je u siječnju.

TRAŽITE PREPORUKU?

Pogledajte koje su knjige inspirirale Elona Muska

Pogledaj galeriju