NOVE ZNAČAJKE

Isprobali smo novi Gmail, evo što trebate znati

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 30.04.2018 13:14
  • Objavljeno 30.04.2018 u 13:14
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Google

Preuređenje Googleovog weba servisa Gmaila dio je većeg zahvata na cijelom paketu proizvoda G Suite. Osim što je pregledniji, Gmail sad nudi niz zanimljivih novih značajki. Pogledajmo što je sve novo

Novo Gmailovo sučelje izgledom se ne razlikuje drastično od prethodnog. Sve je, manje-više, na istim pozicijama kao i u starom izdanju. No, zato je osvježeno u skladu sa smjernicama Googleovog Material Designa. Djeluje preglednije, čak i u kompaktnom pregledu kakav obično koristim, a stekao sam dojam i kako brže otvara nove poruke i izbornike.

Što je onda novo?

U Googleu kažu kako su nastojali poboljšati sigurnost, olakšati svakodnevno korištenje te Gmail učiniti pametnijim korištenjem umjetne inteligencije. Nadogradnje su prvenstveno namijenjene poslovnim korisnicima, ali od njih svi mogu imati koristi.

Kako prijeći na novi Gmail?

Otvorite Settings (sličica zupčanika u gornjem desnom kutu). Prva opcija u izborniku trebala bi vam omogućiti prijelaz na novo izdanje Gmaila. Istim putem se možete i vratiti nazad.

Odmah se vidi kako će izgledati prikaz.

Odmah se vidi kako će izgledati prikaz.

Izvor: Gmail / Autor: Miroslav Wranka

Nakon poruke dobrodošlice Gmail će vam ponuditi odabir prikaza sadržaja vašeg digitalnog poštanskog sandučića. Možete birati između Default, Comfortable i Compact. Neke značajke ne rade u svim prikazima, ali lako možete prijeći na drugi prikaz ako otvorite Settings i odgovarate odgovarajuću opciju.

Privici su dostupni bez otvaranja e-pošte.

Privici su dostupni bez otvaranja e-pošte.

Izvor: Gmail / Autor: Miroslav Wranka

Među značajkama koje ne funkcioniraju u svim prikazima je Attachment Chips, koja radi samo ako koristite Default. Nudi privitke kao klikabilne elemente u sklopu pregleda e-pošte. Kliknete li na njih, moći ćete vidjeti što je u njima i što možete s njima.

Hover Tools i, sa strane, panel Electric Side.

Hover Tools i, sa strane, panel Electric Side.

Izvor: Gmail / Autor: Miroslav Wranka

Hover Tools će zato funkcionirati u bilo kojem režimu rada. kad postavite kursor računalnog miša iznad e-poruke pojavit će se set sličica, pomoću kojih možete arhivirati, obrisati, označiti kao nepročitan ili 'uspavati' e-mail bez otvaranja.

Među najvećim promjenama je novi panel Electric Side. Naći ćete ga uz desni rub zaslona, a u njemu su tri sličice za aplikacije Calendar, Keep (za bilješke) i Task (popis zadaća koje trebate obaviti). Kliknete li na sličice, otvorit će vam aplikaciju. Moguće ubacivati dodatke iz G Suite Marketplacea za integraciju s aplikacijama poput Trella. Zasad nudi ograničene mogućnosti, ali možemo se nadati kako će ih u Googleu postupno proširivati.

tportal

Izvor: Gmail / Autor: Miroslav Wranka

Nove poruke kojima vas Gmail upozorava na moguće sigurnosne probleme i spam su veće, istaknutije, razumljivije i nude prijedloge što možete poduzeti. Posebna je pozornost posvećena borbi protiv raznih oblika phishing napada, u kojima se napadači pretvaraju kao da su netko koga poznajete. Gmail bi vas od sad trebao upozoravati na lažne e-mail adrese te skenirati poštu u potrazi za poveznicama koje vode do web odredišta sa zlonamjernim sadržajem.

Značajka Nudging zanimljiva je zato što bi vas trebala podsjetiti kad trebate odgovoriti na e-poštu tako što će prepoznati e-mailove na koje bi vjerojatno odgovorili i izbaciti ih na vrh vašeg poštanskog sandučića nakon nekog vremena, s upitom želite li odgovoriti. Ako ne želite bit će dovoljno otvoriti poruku i kliknuti na Dismiss.

Pametni odgovori i lakši opoziv poruke

Gmail za stolna računala dobio je značajku Smart Reply, dosad dostupnu samo za mobitele, koja temeljem konteksta e-poruke nudi tri vjerojatna odgovora (da, ne, hvala i tome slično). nakon što odaberete odgovor pojavit će se prijedlog brzog odgovora kojeg možete odmah poslati.

  • +2

Šest korisnih značajki Gmaila koje bi svi trebali koristiti

Izvor: Screenshot / Autor: Google

Značajka Undo Send, pomoću koje možete obustaviti slanje e-pošte, sad je dulje dostupna i uočljivija nego prije. Pojavit će se u donjem lijevom kutu zaslona nakon što pošaljete poruku.

Aplikacija za smartfone bi nam uskoro trebala davati prijedloge temeljem praćenja onog što radimo. Posebno će pratiti kako se odnosite prema e-pošti oglašivača i mailing listama. ako ih uporno ignorirate ili šaljete u smeće nakon nekog vremena će vam predložiti odjavljivanje. Uz to, ponudit će vam mogućnost primanja obavijesti samo za onu e-poštu koju smatra važnom.

Neke značajke još čekamo

Među najzanimljivijim novim značajkama svakako je način rada Confidental, koji omogućuje dodjeljivanje roka trajanja poruci koju šaljete, a nakon kojeg će nestati iz primateljevog sandučića i/ili vaše mape Sent.

Ako i primatelj koristi Gmail, Google će poruku držati u računalnom oblaku odakle ju možete ukloniti kad god vam se svidi. Također, možete zatražiti dvostupanjsku provjeru za pojedinačnu e-poštu i prosljeđivanje, dok su kopiranje i lijepljenje te printanje automatski isključeni.

Ta bi se opcija trebala pojaviti pri dnu nove e-pošte. Na žalost, čini se kako ovaj način rada još nije dostupan kod nas.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!