POSLJEDNJA PORUKA

Pogledajte što je Hawking u zadnjoj knjizi rekao o Bogu i vanzemaljcima

17.10.2018 u 11:19

Bionic
Reading

Stephen Hawking upozorio nas je kako nas umjetna inteligencija i vanzemaljci mogu nadmudriti te naznačio kako ne možemo u potpunosti isključiti mogućnost putovanja vremenom

U knjizi Brief Answers to the Big Questions, koju su obitelj i kolege čuvenog fizičara Stephena Hawkinga dovršili oslanjajući se na obilje arhivske građe i posthumno objavili nakon što je preminuo u ožujku ove godine, ponuđeni su odgovori na pitanja koja su Hawkingu postavljana za života.

'Nema Boga. Nitko ne upravlja svemirom. Stoljećima se vjerovalo kako hendikepirani ljudi poput mene žive pod božanskom kletvom. Radije mislim kako je sve moguće objasniti zakonima prirode', napisao je Hawking.

teorije slavnog znanstvenika

Pročitajte sedam predviđanja Stephena Hawkinga o našoj budućnosti

Pogledaj galeriju

Za života je bolovao od amiotropske lateralne skleroze (poznate i kao Lou Gehrigova bolest). Dijagnosticirana mu je još dok je bio mladić. Liječnici su prognozirali kako može računati na još nekoliko godina. Poživio je do 76. godine te umnogome obogatio i proširio naše razumijevanje svemira.

Osim što je ustvrdio kako Bog ne postoji, jedan od najvećih znanstvenika našeg doba u svojoj je posljednjoj knjizi iznio uvjerenje u postojanje vanzemaljskog života, upozorio kako nas umjetna inteligencija može nadmudriti i naznačio kako ne možemo u potpunosti isključiti mogućnost putovanje u prošlost.

'U svemiru postoje oblici inteligentnog života. Trebamo biti oprezni ako ćemo im odgovarati prije no što se još dosta ne razvijemo', upozorio je Hawking te dodao kako vjeruje da ćemo u idućih stotinu godina moći putovati bilo kamo u Sunčevom sustavu.

Smatrao je kako se svijet danas nalazi na rubu 'ogromne promjene' i tražio da ne idemo u budućnost naslijepo. Bio je zabrinut što je čovječanstvo podijeljeno i što više ne znamo kako gledati naprijed, već se sve više okrećemo samima sebi. 'Gledajte u zvijezde, ne u svoja stopala', poručio je Hawking, a prenosi CNN.