najnovije istraživanjE

Podatkovni centri su zastarjeli: dolazi vrijeme autonomnih sustava koji se samostalno konfiguriraju i otklanjaju pogreške

21.02.2020 u 18:52

Bionic
Reading

Istraživanje koje su proveli Vertiv i Forbes Insights ukazalo je na očit nedostatak procesa planiranja i priprema za dinamično okruženje u kojem djeluje suvremeni podatkovni ekosustav

Usluge podatkovnih centara ispunjavaju svakodnevne potrebe samo 29 posto utjecajnih klijenata, dok njih samo šest posto smatra da se podatkovni centri pravovremeno ažuriraju, predviđajući njihove potrebe. Velika većina, njih 71 posto, misli da podatkovni centri ne ispunjavaju njihove potrebe. Takve zaključke moguće je pronaći u izvještaju najnovijeg zajedničkog istraživanja tvrtki Forbes Insights i Vertiv 'The Modern Data Center: How IT is Adapting to New Technologies and Hyperconnectivity'.

Istraživanje se temelji na odgovorima 150 ispitanika na vodećim funkcijama podatkovnih centara te sistemskih inženjera koji pružaju podatkovne usluge diljem svijeta.

Rezultati istraživanja otkrili su nedostatak procesa planiranja i pripreme za dinamično okruženje koje predstavlja suvremeni podatkovni ekosustav. Detaljnija analiza utvrdila je velike razlike u percepciji prilagodbe podatkovnih centara u skladu s tržištem: 11 posto ispitanika na vodećim funkcijama u podatkovnim centrima ustvrdilo je da su usluge pravovremeno ažurirane u skladu s novim trendovima, dok se istovremeno s time slaže samo jedan posto inženjera.

'Podatkovni centri trebaju inkorporirati Cloud, EDGE i korporativne resurse. Vidljivo je da mnogi ne prate trendove pa uskoro očekujemo veće ulaganja kako bi se unaprijedili u ovom aspektu', rekao je Martin Olsen, potpredsjednik Global Edge Systems, Vertiv.

'Kvalitetna istraživanja neophodna su kako bi se dobio uvid u stvarne potrebe i izazove tržišta, ali i kako bismo mogli predvidjeti buduća kretanja i trendove. Dobiveni podaci pokazuju kojom se brzinom tržište mijenja, što će nam uvelike olakšati da poduzmemo prave korake', izjavio je Igor Grdić, član Uprave Vertiv Croatia.

Što Piše u istraživanju

Sigurnost i propusnost ispred svega

92% klijenata na CIO i CTO funkcijama smatraju da će njihove korporativne potrebe u bliskoj budućnosti zahtijevati veću brzinu preuzimanja i odaziva sustava.

63% ispitanika su istakli da imaju poteškoće na području propusnosti podataka.

Sigurnost (45%) i propusnost (43%) su dva područja na kojima trebno implementirati najviše poboljšanja.

Sigurnost (43%), backup i spremnost na pohranu u hitnim slučajevima (33%), mogućnost implementacije novih tehnologija (28%) te propusnost (27%) identificirani su kao područja koje će korporacijama ostvariti veću razinu konkurentnosti na tržištu.

Ispitanici imaju veliki afinitet prema autonomnim sustavima koji se samostalno konfiguriraju i otklanjaju pogreške: 24% ih je potvrdilo da će polovica njihovih podatkovnih centara postići autonomiju do 2025. godine, dok njih 32% smatra da će više od polovice podatkovnih centara moći samostalno otklanjati sistemske pogreške.