OSVJEŽENI IZGLED

Windows 10 ima nove šarene sličice za aplikacije, evo kako su nastale

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 21.02.2020 14:29
  • Objavljeno 21.02.2020 u 14:29
tportal

Izvor: Microsoft / Autor: Microsoft

U Microsoftu su se pri redizajnu oslanjali na smjernice Fluent Designa. Cilj je bio bolje odražavati pristup na više platformi odjednom, ali da pritom sličice za aplikacije ostanu prepoznatljive

Kako bi osvježili opći izgled i dojam, u Microsoftu su u svoj operativni sustav Windows 10 počeli dodavati nove šarene sličice aplikacija. Promjene su već zahvatile brojne ugrađene aplikacije, ali neće se zaustaviti na tome.

ljudska psihologija

Devet neobičnih kvaliteta posjeduju samo inteligentni ljudi. Jeste li i vi među njima?

Pogledaj galeriju
9

Projekt je izvorno krenuo kao pokušaj pojednostavljivanja nekih od raznovrsnih sličica za aplikacije, među kojima pojedine nisu bile mijenjane desetljećima, u vrijeme kad je Windows 10 tek predstavljen prije blizu pet godina.

Odabrane su jednobojne sličice, pojednostavljene ali i dizajnirane za šarene Live Tiles, koje nikad nisu potpuno zaživjele među razvojnim programerima i korisnicima Windows 10.

tportal

Izvor: Microsoft / Autor: Microsoft

Pri redizajnu su se oslanjali na smjernice Fluent Designa. Cilj je bio bolje odražavati pristup na više platformi odjednom, ali da pritom sličice za aplikacije ostanu prepoznatljive korisnicima Windowsa koji su navikli na njih.

Novi izgled također bi trebao olakšati pronalaženje aplikacija na traci sa zadaćama ili izborniku Start. Slične sličice u Microsoftu planiraju koristiti i za druge aplikacije za Windows, iOS, Android i macOS.

Evolucija sličice za kalkulator, od ranih dana Windowsa do danas

Evolucija sličice za kalkulator, od ranih dana Windowsa do danas

Izvor: Microsoft / Autor: Microsoft

Redizajn je dio šire akcije u sklopu koje u Microsoftu namjeravaju ujednačiti vizualni identitet u raznim aplikacijama i servisima. Dizajneri trenutno razvijaju zajednički sustav dizajna za sve Microsoftove proizvode, bili oni hardverski ili softverski, piše Verge.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!