ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Japanci dali zeleno svjetlo, šalju misiju na Marsov mjesec Fobos

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 21.02.2020 13:27
  • Objavljeno 21.02.2020 u 13:27
tportal

Izvor: JAXA / Autor: JAXA

Misija MMX uzet će uzorke s Fobosa, intrigantnog mjeseca koji kruži oko Crvenog planeta, kako bi doznali kako je nastao, ali i može li poslužiti kao odskočna daska u istraživanju Sunčevog sustava

Japanska svemirska agencija JAXA objavila je kako je projekt istraživanja Marsovih mjeseca (Martian Moons Exploration, MMX) službeno ušao u razvojnu fazu. Hardver i softver mora biti spreman do lansiranja, planiranog za 2024. godinu.

Misija MMX bi do Marsa trebala stići tijekom 2025. godine. Tijekom tri godine istraživat će površinu Fobosa i Demosa, napraviti detaljne mape njihove površine te sletjeti na površinu Fobosa kako bi uzela uzorke barem dva centimetra ispod površine.

SLIKE SVEMIRA

NASA je ugasila teleskop Spitzer: Pogledajte neke od njegovih najljepših fotografija

Pogledaj galeriju
12

U misiju je uključeno i vozilo (rover) koje će se kretati po površini, slično onome korištenom za asteroid 2108. godine. Svemirska će letjelica biti opremljena s ukupno 11 instrumenata za prikupljanje znanstvenih podataka. Pođe li sve kako treba vratit će se s uzorkom s Fobosa na Zemlju do 2029. godine.

Fobos je posebno zanimljiv planetarnim znanstvenicima jer nisu sigurni je li riječ o asteroidu zarobljenom u Marsovom gravitacijskom polju ili su nastali nakon što se ogromno tijelo zabilo u Mars u ranim fazama nastanka tog planeta.

Istraživanje će također dati više podataka potrebnih kako bismo dobili odgovor na pitanje je li Fobos pogodan kao odskočna daska za daljnje istraživanje Marsa i Sunčevog sustava.

Američka svemirska agencija NASA u projekt će se uključiti s dva instrumenta. Jedan će analizirati elemente površine Fobosa, dok je drugi 'uređaj za pneumatsko prikupljanje uzoraka'.

Dosadašnje misije na Fobos nisu bile posve uspješne. Sovjetska svemirska letjelica Fobos 2 je 1998. godine trebala donijeti rover i lander na površinu tog mjeseca, ali je propala zbog kvara računala.

Također ruska misija Fobos-Grunt iz 2011. godine nije otišla dalje od Zemljine orbite, već se srušila u Pacifik 2012. godine, piše Verge.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!