SJAJNE VIJESTI

Počelo testiranje 'tablete koja ubija rak' na ljudima

02.08.2023 u 08:51

Bionic
Reading

Jesmo li napokon blizu lijeku protiv raka? Znanstvenici su nakon 20 godina istraživanja stvorili tabletu AOH1996 koja napada kancerogenu varijantu proteina, odnosno jezgrinog antigena proliferirajućih stanica (PCNA), prisutnog u većini stanica raka, a koji potiče njihov rast i razmnožavanje. Pritom zdrave stanice ostaju netaknute

Tableta AOH1996 je stvorena u City of Hope u Los Angelesu, jedna od najvećih američkih organizacija za istraživanje i liječenje raka, piše Sky News. Tableta se pokazala učinkovitom u liječenju više od 70 različitih vrsta stanica raka; od raka dojke, prostate, mozga, jajnika, vrata maternice, kože i pluća.

Profesorica Linda Malkas, koja je razvijala lijek, objasnila je: 'PCNA je poput čvorišta glavnog zračnog terminala koji sadrži više izlaza za avione. Podaci sugeriraju da je PCNA u stanicama raka jedinstvena, što nam je omogućilo da napravimo lijek koji napada isključivo PCNA u stanicama raka'.

Iako su početni rezultati obećavajući, dosadašnja istraživanja su zaključila da AOH1996 može suzbiti rast tumora u staničnim i životinjskim modelima, no prva faza kliničkog ispitivanja na ljudima se upravo provodi.