PROMETNI PREKRŠAJI

U Šibeniku umjetna inteligencija prepoznaje prekršaje: Evo kako sustav funkcionira

01.08.2023 u 22:40

Bionic
Reading

Ako u Šibeniku nepropisno parkirate automobil, udarite pješaka i pobjegnete ili pak odložite smeće pokraj kante, a ne u nju – nećete se dobro provesti. Naime, prije tjedan dana je na 60 lokacija na području Šibenika – na prometnicama, križanjima i ulazima u grad – s radom počelo 200 kamera. Cilj je smanjenje prometnih prekršaja i uvođenje reda u promet, u čemu važnu ulogu i umjetna inteligencija koja prepoznaje prekršaje koje kamere snime, a potom ih predlaže u sustavu

Šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta rekao je za tportal da su prije službenog početka rada imali nekoliko tjedana testnog perioda.

'U odnosu na njega broj prometnih prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja, što kontroliraju prometni redari, pao je za dvije trećine. Ostali prometni prekršaji su u domeni MUP-a, odnosno prometne policije', kaže Mileta, dodajući da se u prvom tjednu rada sustava dnevno u prosjeku utvrdilo oko 400 prometnih prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja.

A kako točno funkcionira sustav?

Radi 24 sata i sam prepoznaje nepropisno zaustavljena i parkirana vozila unutar zona koje su predefinirane, kao što su nogostupi, autobusna ugibališta, prometne trake. Zumira ih, prepoznaje im registracijsku pločicu i fotografira kroz određeni period. U slučaju da su na nedozvoljenom mjestu duže od 1 minute, sustav arhivira snimljene podatke i digitalno stvara prijedloge prekršajnih naloga koji čekaju prometnog redara da ih u radnoj smjeni provjeri i potvrdi. Nakon toga prekršajni nalog odlazi u svoju standardnu proceduru, također elektronski.

'Sustav se pokazao poprilično precizan, no trebat ćemo nekoliko kamera drugačije postaviti da bismo dobili bolju efikasnost. Svi videozapisi sa svih kamera se određeno vrijeme čuvaju kako bi im se u slučaju kaznenih i prekršajnih djela, u strogo određenoj proceduri, moglo pristupiti i uz pomoć njih ustanoviti stvarni događaj i sudionike istog. Naime, ovo je Sustav tehničke zaštite grada, a regulacija prometa u mirovanju, koja je dobila praktički svu medijsku pažnju, jest samo jedan njegov dio', navodi Mileta.

Do kraja godine postavit će ukupno 230 do 240 kamera koje su ugovorene. Plan je, kaže nam dogradonačelnik, proširiti sustav duž administrativnog područja Grada Šibenika na divlja odlagališta otpada i u prigradska naselja za koja se pokaže potreba.

'Šibenik je siguran grad i želimo da takav ostane. Implementacija ovakvih sustava rezultira smanjenjem stope kriminaliteta i oštećenja javnih objekata i površina, kao i povećanjem poštivanja prometnih i komunalnih propisa te smanjenjem prometnih nesreća. Vrijeme će pokazati kako smo ponovo bili ispred svog vremena', zaključuje Mileta.