SPEKTAKULARNE SNIMKE

Ples Jupitera, Venere i Mjeseca nad Hrvatskom

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Proteklih nekoliko dana na nebu iznad Hrvatske, zahvaljujući pretežno vedrom vremenu, lijepo se mogla vidjeti astronomska pojava koja se zove poravnanje ili konjunkcija Mjeseca, Venere i Jupitera

Mjesec je bio u fazi mlađaka, a nedaleko od njega Jupiter i Venera plovili su vrlo sjajni i dobro vidljivi golim očima čak i kroz manje oblake. U našu redakciju stiglo je više odličnih fotografija ove pojave, a mi smo za vas izabrali najljepše. Na većini njih vide se sva tri tijela zajedno, a na ostalima samo dva ili pak samo Mjesec koji je ovih dana, zahvaljujući odsjaju sa Zemlje, otkrio svoje 'tamne dijelove'. Naime, dalekozorom, malim teleskopom ili teleobjektivom na Mjesecu su se jasno mogla vidjeti mora i krateri koji su inače teško vidljivi kada su u sjeni.

tportal

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Jupiter i Venera nastavit će se približavati gotovo do sredine ožujka pa još uvijek nije kasno da u vrijeme sutona i nešto nakon njega dignete pogled prema zapadnom dijelu neba i uživate u svemirskom dvojcu ili da ga ovjekovječite svojim fotoaparatom. 12. i 13. ožujka bit će toliko blizu da ćete ih moći pokriti ispruženim prstom ruke.

U ovom trenutku ne treba zaboraviti ni crveni Mars koji će se 3. ožujka naći u opoziciji na istočnom dijelu neba, a 5. ožujka biti najbliži Zemlji – na udaljenosti od 101 milijun kilometara. Na zapadnom nebu od 1. do 11. ožujka, nedugo nakon sutona, moći će se lijepo vidjeti i Merkur.

Izbor najboljih fotografija iz različitih dijelova Hrvatske pogledajte u fotogaleriji desno.

 

 


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!