Znanstvenici upozoravaju

Nastavi li se magnetski sjeverni pol pomicati ovom brzinom uskoro će završiti u Sibiru, a posljedice bi mogle biti dramatične

  • Autor: M. S.
  • Zadnja izmjena 12.01.2019 10:04
  • Objavljeno 12.01.2019 u 10:04
Magnetski pol ne miruju no posljednjih je godina znatno ubrzao svoj put od Kanade prema Sibiru

Magnetski pol ne miruju no posljednjih je godina znatno ubrzao svoj put od Kanade prema Sibiru

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Znanstvenici predviđaju da bi se Zemljino magnetsko polje moglo preokrenuti; da bi sjeverni pol mogao postati južni, a južni pak sjeverni. Takav događaj mogao bi uništiti globalnu električnu mrežu i život na površini planeta izložiti većim količinama sunčevog zračenja

Znanstvenici upozoravaju da se Zemljin magnetski Sjeverni pol počeo kretati tako velikom brzinom da moraju hitno ažurirti karte koje koriste elektronički navigacijski sustavi

Magnetski Sjeverni pol klizi od Kanade prema Sibiru Istraživači kažu kako se kreće 'neobično velikom brzinom od oko 50 km godišnje'. Istraživači diljem svijeta pokušavaju ažurirati globalne modele na koje se oslanjaju GPS navigacijski sustavi.

Zemljina magnetska polja se mijenjaju, ali znanstvenici nisu sigurni zašto

Istraživači kažu da se magnetski Sjeverni pol pomiče od Kanade prema Sibiru. Ta pomicanja zbunjuju istraživače širom svijeta koji sad pokušavaju ažurirati globalni model magnetskog polja.

Takozvani Svjetski magnetski model, WMM, temelj je suvremene navigacije, od sustava koji upravljaju brodovima na moru do Googleovih mapa na pametnim telefonima. Najnovija verzija modela izašla je 2015. i trebala je trajati do 2020. godine. Međutim, znanstvenici kažu da se magnetsko polje mijenja tako brzo da moraju hitno popraviti model.

Mapa je trebala biti ažurirana 15. siječnja, ali je zbog neradnih dana emeričke administracije sve odgođeno do kraja mjeseca.

Ovako izgleda polarna svjetlostgledana iz svemirskog broda

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

Magnetsko polje u stalnom je pokretu. Sjeverni pol luta toliko da bi se svakih nekoliko stotina tisuća godina kazaljka kompasamogla okrenuti prema jugu umjesto prema sjeveru. 'Ta se pogreška stalno povećava', rekao je Arnaud Chulliat, geomagnetičar sa sveučilišta Boulder, novinarima časopisa Nature.

Početkom 2018. znanstvenici su tijekom redovite procjene WMM-a otkrili da je petogodišnji ciklus kretanja pređen u samo tri godine. Istražili su tu pogrešku i zaključili kako je riječ o kombiniranom učinku globalnog geomagnetskog ubrzanja koje se pojavilo u razdoblju 2015. - 2016. i brze promjene magnetskog polja u samom sjevernom polarnom području.

Dva krupna magnetska polja

Izvanredna manifestacija varijacije polja je zanošenje sjevernog magnetskog pola prema Rusiji, koja se događa od neuobičajeno velike brzine od oko 50 km godišnje od početka 21. stoljeća. S druge strane, južni pomak magnetskog pola teče vrlo sporo, brzinom manjom od 10 km godišnje, i nije se mnogo promijenio u posljednjih nekoliko desetljeća.

Kako bi ispravili model, znanstvenici u njega uvrstili podatke prikupljene u posljednje tri godine, uključujući zabilježeni geomagnetski ponak iz 2016.. Novi model trebao bi, kada bude objavljen, ostati točan sve do sljedećeg redovitog ažuriranja 2020. godine.

Zamjena polova imala bi dramatične posljedice

Zamjena polova imala bi dramatične posljedice

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Promjene su vidljive i iz svemira

Promjene su uočili i sateliti Europske svemirske agencije. Phil Livermore, britanski geomagnetčar sa sveučilišta u Leedsu, izjavio je na sastanku američkih geofizičara kako se čini da položaj sjevernog magnetskog pola reguliraju dva krupna magnetska polja, jedan ispod Kanade i jedan ispod Sibira. 'Reklo bi se da ovaj sibirski pobjeđuje', zaključio je Livermore.

Znanstvenici su posljednjih godina predviđali da bi se Zemljino magnetsko polje moglo preokrenuti; da bi sjeverni pol mogao postati južni, a južni pak sjeverni. Takav događaj mogao bi imati katastrofalne posljedice, uništiti globalnu električnu mrežu i život na površini planeta izložiti većim količinama sunčevog zračenja.

Iako se ranije mislilo da se ti preokreti odvijaju u intervalima dugima stotine tisuća godina, nedavno istraživanje pokazuje da bi nam se to sad moglo dogoditi u samo nekoliko stoljeća.

  • +4
  • +1

Aurora Borealis

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Sjeverni pol mijenja mjesto

Jučer u Kanadi, sutra u Sibiru

Kad je 1831. utvrđen točan položaj magnetskog Sjevernog pola, on se nalazio iznad sjeverne Kanade i bio je udaljen oko 2750 kilometara od geografskog Sjevernog pola. Do 1989. magnetski Sjeverni pol približavao se geografskom polu brzinom od pet do 15 kilometara na godinu.

Prema podacima pariškog Instituta za globalnu fiziku, magnetski pol trenutno se pomiče brzinom od 55 kilometara na godinu, a 2007. je od geografskog pola bio udaljen 550 kilometara.

Nastavi li se pomicati istom brzinom i u istom smjeru, aurora borealis, polarna svjetlost koja se javlja u područjima oko magnetskog Sjevernog pola već će se dogodine bolje vidjeti iznad Sibira nego iznad Kanade, napominju stručnjaci.

Znanstvenici procjenjuju da magnetski polovi mijenjaju mjesta svakih 200.000 - 300.000 godina. No, posljednji seput to dogodilo prije otprilike 780.000 godina pa su mnoghi počeli sumnjati da se to više neće nikad dogoditi.

Okretanjem magnetskih polova slabi Zemljino zaštitno magnetsko polje slabi i živa bića izlaže većem riziku utjecaju vremenskihprilika iz svemira. 'Zemljino magnetsko polje postoji barem 3,45 milijardi godina i pruža štit od izravnog utjecaja sunčevog zračenja', upozorava profesor Roberts iz Škole zemaljskih znanosti pri Austračskom nacionalnom sveučilištu.

A što kad se sjeverni pol zamijeni s južnim

'Čak i sa snažnim magnetskim poljem još uvijek smo podložni solarnim olujama koje mogu naškoditi našem društvu temeljenom na električnoj energiji', kaže Roberts koji je s kolegama analizirao stotinjak tisuća godina stare paleomagnetske zapise iz spilja u jugozapadnoj Kini. Otkrili su kako je magnetsko polje doživjelo brzu promjenu u rasponu od dva stoljeća te da mu je prilikom obrata magnetnih polja njihova snaga bila smanjena 90 posto.

Šteta na elektroenergetskim mrežama i komunikacijskim sustavima koja bi zbog zamjene polova nastala u današnje vrijeme uzrokovala bi neizmjerljive štete koje bi se brojale u trilijunima dolara.

'Nadam se da do toga ipak neće doći u skorije vrijeme te da ćemo dotad razviti nove tehnologije koje će biti otporne na takva događanja', veli profesor Roberts. Studija provedena u KIni pokazala je da je magnetsko polje Zemlje puno nepredvidljivije nego što se ranije mislilo, kažu istraživači.

'Rezultati istraživanja dali su nam važan uvid u ponašanje magnetskog polja. Nažalost, pokazalo se da ono varira puno više no što smo očekivali', zaključuje australski profesor.

Sjeverni pol je nestalan i u stalnom pokretu

Sjeverni pol je nestalan i u stalnom pokretu

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ni jedan, ni dva, ni tri nego...

Postoje čak četiri sjeverna pola

Sjeverni zemljopisni pol najsjevernija je točka Zemlje i kao pol se utvrđuje rotiranjem planeta. Leži na zemljinoj osi i nalazi se na 90° sjeverne zemljopisne širine. Na tom mjestu nema kopna, nego samo led i voda, a ispod njega je Sjeverno polarno more.

Sjeverni magnetski pol je točka na kojoj su magnetske silnice okomite u odnosu na površinu zemlje i pokazuju prema kompasu. Godine 2003. bio je u blizini kanadskog otoka Elef-Ringnes. Godine 2005. izašao izvan područja Kanade, a uz konstantnu brzinu će se za manje od 50 godina naći na području Sibira. nastavi li uzbrzavati, stići će i puno prije.

Sjeverni geomagnetski pol sjeverne polutke je izračunanati pol nestabilnog Zemljinog magnetskog polja pod pretpostavkom, da se u sredini Zemlje nalazi magnetski štap. On se sada nalazi kod Tule na Grenlandu.

Sjeverni pol nepristupačnosti je stalna točka Arktika, najudaljenija od svih obalnih linija, do koje su ljudistigli tek u svibnju 1927. Unutar sjevernog pola nepristupačnosti nema kopna nego samo led i voda Sjevernog polarnog mora koje je na tom mjestu duboko 3000 metara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!