Zatvoren CES 2019.

5G i umjetna inteligencija: tehnologije koje će obilježiti 2019.

Bionic
Reading

Ove godine možda nije bilo proizvoda koji će promijeniti način na koji koristimo tehnologiju, no svakako su promovirane tehnologije. Tako je na CES-u demonstriran kompletan 5G ekosustav koji zahvaća transport, virtualnu stvarnost, sportsku tehnologiju i digitalno zdravlje

Nakon četiri izložbena dana, u Las Vegasu je zatvoren 52. sajam potrošačke elektronike CES 2019. Više od 4500 izlagača pokazalo je svoje inovacije ispred više od 180 tisuća posjetitelja koji su u Nevadu stigli iz cijelog svijeta. Od najpoznatijih globalnih brandova do startupova koji će obilježiti sljedeće tehnološko razdoblje, i ove godine CES je pokazao kojim putem će se razvijati tehnološki trendovi. Koliko je CES važan dokazali su čak i oni koji nisu sudjelovali na njemu, pa je tako Apple preko jednog nebodera u blizini Las Vegas Convention Centra stavio megabillboard na kome piše: 'Što se dogodi na vašem iPhoneu, ostaje u iPhoneu' aludirajući na poznatu uzrečicu u kojoj umjesto iPhonea stoji Las Vegas.

'CES pokazuje snagu inovacije kako bi se riješili globalni problemi i unaprijedila svakidašnjica širom svijeta', rekao je predsjednik Uprave Consumer Tehnology asocijacije (CTA) koja organizira sajam. 'Strast, ideje i poslovne veze omogućuju CES-u da i ove godine ima status najvažnijega svjetskog tech događaja, a svjedočili smo najinspirativnijem tjednu u godini'.

Ove godine možda nije bilo proizvoda koji će promijeniti naš način na koji koristimo tehnologiju, no svakako su dolično promovirane tehnologije. Tako je na CES-u demonstriran kompletan 5G ekosustav koji zahvaća transport, virtualnu stvarnost, sportsku tehnologiju i digitalno zdravlje. '5G će promijeniti sve jer je 5G obećaje kudikamo više od onoga što možemo vidjeti u bežičnim tehnologijama', istaknuo je Hans Vestberg, predsjednik Uprave Verizona tijekom njegova ključnog predavanja.

Umjetna inteligencija također počinje zahvaćati svaki aspekt naših života. Predsjednica uprave IBM-a Ginni Rometty rekla je kako će umjetna inteligencija postati najveći prirodni resurs omogućujući revoluciju u pametnim gradovima, zdravstvenoj skrbi, prometu i robotici. Da je tome tako, pokazali su i mnogobrojni proizvođači automobila – čak jedanaest proizvođača vozila pokazala je svoje inovativne projekte, od zračnog taksija tvrtke Bell Helicopter do električnog motocikla Harley-Davidsona.

  • +25
CES 2019 Las Vegas Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Eureka Park, dom startupova na CES-u bio je najuzbudljivije mjesto jer ondje je više od 1200 tvrtki iz 50 zemalja širom svijeta pokazivalo svoje inovacije pokušavajući doći do ključnih investitora. Među njima bila je i Orqa, startup iz Osijeka koji je pobijedio na lanjskom Idea Knockoutu, natjecanju novih ideja koji organizira Bug u partnerstvu s Hrvatskim Telekomom.

Digitalno zdravlje postalo je jedna od vodećih tema u tehnologiji, pa ne čudi što je na CES pristiglo više od 260 doktora i ostalih medicinskih profesionalaca kako bi sudjelovali u Digital Health Summitu, održanom po prvi put na CES-u.

Na CES-u su se predstavili i dobitnici najvažnije svjetske tech nagrade – CES Innovation Awarda 2019 koju je međunarodni žiri dodijelio u 28 kategorija. Neovisno o toj nagradi, kao najbolji proizvod sajma proglašen je – Impossible Burger 2.0 – veganski hamburger koji ima teksturu i okus klasičnoga mesnog proizvoda.