HAKERSKI ALATI

Pažnja, ovaj 'obični' Lightning kabel može hakirati vaše računalo

01.09.2019 u 16:06

Bionic
Reading

Sigurnosni stručnjak razvio je specijalni hakerski alat OM.G Lightning kabel koji izgleda kao original, a može instalirati zloćudni softver na računalo

Kao što vjerojatno znate, priključivanje nepoznatih USB-ova u računalo nije baš najbolja ideja - oni mogu na sebi imati zloćudni program koji će hakeru dozvoliti da pristupi vašem računalu i vašim privatnim podacima. Kako stvari stoje, sada se ne moramo samo bojati hakerskih USB-ova, već i Ligtning kabela koji vrlo lako mogu hakirati vaše računalo.

Iza najnovije prijetnje Mac računalima stoji Mike Grover, profesionalni haker koji navodno radi u Verizonu i na internetu koristi pseudonim MG. Grover je razvio posebno modificirani Lightning kabel koji može hakirati nečije računalo. MG je prodao nekoliko 'O.MG kabela' tijekom hakerske konferencije Def Con te trenutno surađuje sa dućanom za sigurnosne stručnjake Hak5 kako bi prodao veziju koja podsjeća na Lightning po cijeni od oko 100 dolara.

Isto kao original

MG je tijekom razgovora sa The Vergeom naveo da njegovi kabeli izgledaju i funkcioniraju kao originali, no da imaju instaliran softver i hardver (uključujući dostupnu točku za bežični pristup) unutar samog USB konektora. Kada kabel uključite u računalo on može pokrenuti rutinu koja krade informacije za logiranje ili jednostavno instalira zloćudni softver.

Valja napomenuti da kabeli poput O.MG-a postoje već preko deset godina. 'Velik broj njihovih značajki, odnosno načina napada ne predstavljaju ništa novo' rekao je. 'NSA je također navodno napravila kabel koji radi sličnu stvar. Ime uređaja bilo je COTTONMOUTH, a funkcija mu je bila instalacija softvera bežičnim putem nakon uključivanja u uređaj'.

MG je svoj uređaj napravio modificiranjem običnog Lightning kabela pomoću minijaturnih pločica sklopa koje je napravio pomoću alata iz Bantam Toolsa. Također je pomoću suradnika napravio softver koji radi na samom kabelu.

MG-jevi dosadašnji uratci uključuju modificirani Appleov USB-C punjač koji može oteti korisnikovo računalo i USB disk koji doslovno eksplodira nakon što instalira zloćudni softer. Razlog zbog kojeg se odlučio za Appleov Lightning ne leži u antagonizmu, već sofisticiranosti samog uređaja. Appleovi kabeli su jako teški za modifikaciju zato jer su jako mali'. Tim rečeno, ako napravi Lightning kabel koji može hakirati računala, onda može napraviti bilo koji drugi.

'download bomba'

Internetom hara novi virus, a na meti mu je i Chrome. Evo što poduzeti

Pogledaj galeriju

Problem sa cijelom pričom oko O.MG kabela je što ga MG namijenio sigurnosnim stručnjacima, premda je u cijelosti jasno da je uređaj završio i u rukama zlonamjernih hakera. Doslovno bilo tko može kupiti O.MG, što zvuči kao dosta visok rizik, no iza svega možda postoji drukčija logika. MG tvrdi da se dokumentiranjem njegovog rada i prodajom kabela na online tržnicama zapravo potiče Apple i druge proizvođače da čim prije razviju protumjere koje bi ovakvu vrstu napada mogle suzbiti.