nIsu auti

Proizvođači automobila otkrili zlatnu koku: Pogledajte u što sve više ulažu

18.08.2019 u 12:24

Bionic
Reading

Autoidustrija sve više investira u lako-prijenosni transport razvojem novih koncepata, kao i brojnih prototipa uključujući e-bicikle i e-skutere

Proizvođači automobila sve brže rade na razvoju novih načina prijevoza, a prema svemu sudeći najveća inspiracija su im električni bicikli i električni skuteri koji su u posljednje vrijeme sve popularniji. Audi je tako početkom tjedna najavio da razvija svoje e-tron skutere i to skoro godinu dana nakon što je najavio potpuno električni e-tron SUV. Drugi proizvođači poput BMW-a i Forda već istražuju električna osobna 'mikro-vozila' suradnjom s već etabliranim brendovima, prenosi Business Insider.

Uzmemo li sve navedeno u obzir, nije čudno da proizvođači automobila ulaze u tržište e-mobilnosti. Bird (kompanija koja proizvodi e-skutere) procjenjena je na dvije milijarde dolara (!) tijekom procjene poslovanja u 2018., piše Inc. Lime, jedan od njihovih najvećih konkurenata trenutno je procjenjen na 2.4 milijarde dolara.

Kompanije poput Ubera također istražuju ovu unosnu branšu. Jump, njihova podružnica specijalizirana za e-bicikle već operira u nekoliko američkih gradova. Lyft također ulazi u sve rašireniji biznis električnih bicikala, premda su imali problema nakon što su se njihova dva bicikla doslovno zapalila. Evo koje kompanije sve više ulažu u električna mikro-vozila.

Ford Super Cruiser

Ford Super Cruiser službeni je električni bicikl iz radionice američkog proizvođača automobila. Riječ je o relativno skupoj spravici (26,195 kuna) koja dolazi s baterijom od 48 volti koja pokreće motor od 500 W. Doseže brzinu do 32 km/h i težak je 30 kilograma. Litij-ionskoj bateriji treba 5 sati za punjenje, a biciklu daje doseg od 24 do 48 kilometara prije neminovnog spajanja na punjač.

Audi e-tron skuter

Audi ima i svoj električni skuter koji, ruku na srce, više izgleda kao skateboard s ručkom. Preklopno električno vozilo teško je 12 kg i ima doseg od 20 kilometara. Audi kaže da ga planira prodavati kao dodatanu opremu za Audi e-tron SUV-ove, s obzirom da se skuter može puniti putem priključka prisutnog u prtljažniku vozila. Skuter će doći 2020. i koštat će oko 14,798 kuna.

Volkswagen's Streetmate i Cityskater

Volkswagen je svoje elektro-skutere predstavio tijekom sajma u Ženevi ovog ožujka. Prvi na listi je Streetmate, vozilo srednjeg dometa koje izgleda kao vanbračno dijete bicikla i skutera te koje se zahvaljujući motoru od 2.7 konjskih snaga kreće brzinom od 45 kilometara na sat. Njegova baterija od 1.3 kWh može se napuniti za malo iznad 2 sata te skuteru pruža doseg od 34 kilometra. Streetmate ima Bluetooth opciju koja povezuje korisnički smartfon sa skuterom te ga pomoću njega otključava, osigurava alarmom ili navodi putem GPS-a. Skuter, za kraj, ima i vodootporni ekran koji prikazuje status baterije i brzinu kretanja.

Drugi nešto manji koncept iz njemačke je Cityskater, preklopno vozilo namjenjeno za kratki prijevoz. Cityskater ima dva prednja i jedan stražnji kotač, pokreće ga motor od 0.5 konjske snage koji doseže brzinu do 19 kilometara na sat. Skuter dolazi s ugrađenom baterijom od 0.2 kWh koja mu daje doesg od 14.5 kilometara te se može napuniti za dva sata.

Cityskater i Streetmate su koncepti, što znači da nije sigurno hoće li ikada stići na tržište.

12 CITATA

Ovako Elon Musk vidi budućnost Zemlje i čovječanstva

Pogledaj galeriju

BMW E-Scooter

BMW je u suradnji s Micro Mobility Systemsima predstavio svoj e-skuter koji će na tržište izbaciti u rujnu ove godine. BMW E-Scooter doseže brzine do 19 kilometara na sat i ima doseg do 12 kilometara nakon dvosatnog punjenja. Riječ je o 9 kilograma teškom višestruko preklopivom prijevoznom sredstvu koje je iznimno lako spremiti u prtljažnik automobila. Cijena će mu biti oko 5900 kuna.