TEHNO NOVITETI

Ovo je sve što znamo o revolucionarnom Androidu P

11.03.2018 u 10:09

Bionic
Reading

Google je upravo u opticaj pustio preview verziju Androida P koja, makar namjenjena developerima, daje vrlo dobar uvid u budućnost korisničke verzije najpopularnijeg mobilnog operativnog sustava na svijetu

Google je najnoviju verziju Androida P izbacio preko mjesec dana prije službenog razotkrivanja tijekom događaja Googel I/O u svibnju. Ova verzija operativnog sustava napravljena je prije svega za developere, što ne znači da u njoj nema stvari zanimljivih prosječnom korisniku. Naravno, ako ne želite čitati naš osvrt, uvijek možete posegnuti za originalnim dokumentom Googlea. Tim rečeno, krenimo na zanimljive novitete!

Android dobiva prvi zub

Svi smo znali da će se desiti prije ili kasnije, no sada smo apsolutno sigurni - čuveni 'zub' rezerviran za senzor kamere kojeg smo vidjeli na Essential PH-1 i iPhoneu X dolazi i na Androide. Na tržištu već postoji niz uređaja koji imitiraju dizajnersko rješenje iz Applea do te mjere da je Google odlučio cijelu stvar službeno podržati u novom operativnom sustavu.

Uostalom, damo se kladiti da ćemo prije lipnja ove godine vidjeti barem pet-šest uređaja koji donedavno ismijavanu značajku jednog od najskupljih smartfona ikad nose kao orden časti. Prema službenom dokumentu, developeri će automatski moćei promijeniti visinu statusne trake kako bi izbjegli isjecanje teksta. Naravno, ako to žele, mogu programirati softver da 'okružuje' zub. U oba slučaja programeri hardversku izbočinu mogu simulirati i na uređajima koji ju nemaju.

Novi hrabri dizajn

Premda Google ništa o tome ne priča, estetska strana novog Androida P doživjela je prilični odmak od Orea. Primjera radi, ovako to izgleda na Androidu O.

A ovako na Androidu P.

Dolaze kvalitetniji podsjetnici

Google je konačno odlučio unaprijediti podsjetnike. Android P uvodi podršku za veći broj informativnih podsjetnika iz aplikacija za čavrljanje.

Kao što možete vidjeti iz priložene slike, vidjet ćete poruke u kontekstu razgovora, poslati pametne odgovore i pregledati primljene slike odmah u notifikacijama. 

Tu je i podrška za više kamera

Velik broj uređaja sa Androidom dolaze sa više kamera, no u većini slučajeva koriste predinstalirane aplikacije za njihovo korištenje. Anrdoid P uključuje predugrađenu podršku za sustave sa više kamera. To za nas znači da ćemo moći koristiti značajke poput zooma ili bokeha unutar aplikacija poput Instagrama. To je, naravno, ako će te aplikacije tu značaju podržavati.

  • +7
Evo što treba izbjegavati sa smartfonima s Androidom Izvor: Profimedia / Autor: Ian Allenden / Alamy

HDR i HEIF

Android P dolazi sa ugrađenom podrškom za profil HDR VP9, koji će olakšati gledanje HDR filmova ili streamanje na uređajima koji podržavaju HDR. Tu je i podrška za HEIF. HEIF je učinkoviti sustav za kompresiju slika koji je populariziran Appleovim iOS-om 11. On slike može smanjiti na manje od pola veličine bez ugrožavanja njihove kvalitete.

Ako želite čitati više o Androidu P ili ga želite instalirati na svoj uređaj, kliknite ovdje.