SAMO AUTONOMNO

Ovo je Mercedesov autobus budućnosti

19.07.2016 u 21:43

Bionic
Reading

Odvodeći osnovnu ideju autonomnih vozila na novu razinu, Mercedes je upravo demonstrirao svoj novi autobus koji je ulicama Amsterdama provozala integrirana umjetna inteligencija

Naravno, čitava egzibicija izvedena je pod budnim okom pravog vozača koji je sjedeći za volanom vozila pazio da nešto ne krene nizbrdo. Na sreću svih prisutnih, vožnja je prošla više nego uspješno, a autobus se vozio prethodno definiranom rutom te na odredište stigao bez ikakvih poteškoća.

Sustav o kojemu je riječ nosi ime CityPilot te omogućuje djelomično autonomnu vožnju brzinom i do 75 kilometara na sat. Sistem autonomne vožnje gradskog prijevoza vrlo je sličan već poznatom sustavu za kamione HighwayPilot.

Autobus koji koristi ovaj sustav nosi ime FutureBus te je, očekivano, konceptni model. Za razliku od HighwayPilota, koji bi u serijsku proizvodnju trebao krenuti 2020., CityPilot neće biti iskorišten u cijelosti. Mercedes-Benz, naime, planira neke njegove elemente ugraditi u poluautonomna vozila olakšavajući im kretanje kroz urbanu džunglu.

Interijer FutureBusa ima priključke za punjenje mobitela, kao i velike ekrane na kojima putnici mogu pratiti informacije o vožnji te trenutnu lokaciju vozila.

FutureBus je tijekom testa uspješno stajao na autobusnim stanicama, prolazio kroz tunele, prepoznavao prometne znakove te u konačnici pazio na pješake. Ovaj sustav navođenja prvu će konkretnu primjenu imati kod gradskih vlakova s nultom stopom emisije otpadnih plinova.