ASTRONoMIJA I DRUŠTVO

Ovo je Katie Bouman, mlada znanstvenica koja je pomogla snimiti prvu sliku crne rupe

12.04.2019 u 12:23

Bionic
Reading

Saznali smo tko je dvadesetdevetogodišnja znanstvenica koja, između ostalih, stoji iza nedavnog otkrića misije EHT - prve prave slike crne rupe

Mlada znanstvenica čija je fotografija puna nevjerice i radosti obišla svijet jedna je od voditeljica razvoja softvera koji su omogućili snimanje prve prave slike udaljene crne rupe. Na fotografiji se, podsjećamo, jasno vidi prsten užarene tvari koja rotira oko crne rupe udaljene 55 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje.

Veliko dostignuće

Ako pitate doktoricu Bouman, nastanak ove fotografije potvrda je zadatka koji je donedavno bio praktički nezamisliv. Trenutak spoznaje ovjekovječen je na fotografiji koja je obišla svijet te koja joj je dala nezapamćenu slavu. Pozadina projekta, doduše, pruža drukčiju sliku dostignuća unutar tima koji i sama Bouman spominje kao znanstvenu kolaboraciju koja ne bi funkcionirala da svi njeni članovi nisu jako dobro znali što rade - članovi poput Andrewa Chaela, među ostalim, odgovornog za unošenje i optimizaciju oko 68.000 linija koda.

  • +12
Teleskop i crna rupa Izvor: Screenshot / Autor: YouTube

Internetska kontroverza

Spominjanje doktorice Bouman kao glavnog aktera u projektu privuklo je oko javnosti zahvaljujući netočnim objavama na tehno portalima koje su, među ostalim, uzrokovale brojne reakcije na društvenim mrežama. U obranu Bouman stao je i sam Chael te je na svojem Twitteru jasno dao do znanja ono što je kolegica tvrdila od samog početka: radilo se o timskom dostignuću.

Algoritam dr. Bouman

Mlada znanstvenica započela je raditi na razvoju presudnog algoritma prije tri godine, dok je još studirala na Tehnološkom institutu u Massachusettsu (MIT). Bouman je bila voditeljica spomenutog projekta, a asistirao joj je znanstveni tim MIT-jeva Laboratorija za znanost i umjetnu inteligenciju, Centra Harvard-Smithsonian za astrofiziku, kao i osoblje MIT-jeve promatračnice Haystack.

Slika koja je promijenila svijet

Sliku crne rupe koju je snimio EHT, odnosno Event Horizon Telescope - mreža od osam povezanih teleskopa - iscrtao je algoritam koji je razvila doktorica Bouman. Mlada znanstvenica ostala je očarana prizorom komentirajući: 'Kada smo ga prvi put vidjeli, nismo mogli vjerovati - bio je to pravi spektakl. Što je najbolje, imali smo sreće zato što nas je poslužilo dobro vrijeme.' Dr. Bouman postala je prava internetska senzacija svega nekoliko sati nakon objave fotografije, a njezin rad na društvenim mrežama slave MIT i Smithsonian.

Bouman, koja trenutno radi kao asistentica profesora računarstva i matematičkih znanosti na Kalifornijskom institutu tehnologije, inzistira na tome da tim koji je razvio sliku zaslužuje apsolutno isto priznanje kao i ona.

'Nitko od nas nije mogao to napraviti sam', rekla je mlada doktorica CNN-u. 'Sve što smo postigli rezultat je suradnje brojnih ljudi različitih znanstvenih i tehnoloških pozadina.'

Podsjetimo - što se zapravo vidi na slici

Narančasto-žuti prsten je akreacijski disk oko crne rupe - prsten užarenog plina i prašine koji kruži oko same crne rupe te ju neprestano 'hrani'. EHT je snimio radijaciju koju odašilju čestice unutar diska koje se zagrijavaju do visokih temperatura tijekom kruženja oko crne rupe - toliko, štoviše, da proizvode svjetlo sve do trenutka kada ih gravitacija ne proguta.

Aureola ima oblik mladog mjeseca zato što čestice koje idu prema Zemlji izgledaju svjetlije, dok one koje idu od Zemlje izgledaju tamnije. Crna sjena u sredini predstavlja rub horizonta događaja, točku bez povratka iza koje ne postoji svjetlo niti tvar koja može pobjeći moćnoj gravitaciji singulariteta.

Premda znanstveni tim nije doslovno fotografirao crnu rupu, on je zahvaljujući očitanju uz pomoć računala uspio izgraditi sliku koja vjerno prikazuje zastrašujući kozmički objekt veličine cijelog našeg Sunčeva sustava.