TEHNO SAVJETI

Ove stranice pomoći će vam na jednostavan način provjeriti je li vaša poveznica sigurna

26.05.2019 u 17:04

Bionic
Reading

Bojite li se phishinga? Evo stranica koje vam mogu provjeriti linkove i spasiti vas od otmice online identiteta

Prije nego što vam predstavimo alate za obranu od ransomwarea i phishinga, red bi bio da vam objasnimo na koji način provjera poveznica zapravo radi. Na internetu postoji dvije vrste web adresa - standardna poveznica koju slijedi ime web stranice koje završava produžetkom .com ili skraćeni URL poput tinyurl.com/2fcpre6.

Zbilja nema veze je li adresa koju ste dobili standardni URL ili skraćeni URL. Ako je opasna, alati za provjeru poveznica trebali bi to prepoznati. Ako poveznica korisnika odvlači na opasnu web stranicu, alat će vas na vrijeme upozoriti. Alati, za kraj, prepoznaju malware i ransomware te ih u većini slučajeva automatski prijavljuju sigurnosnim kompanijama.

Kaspersky VirusDesk

Ako vjerujete poznatoj sigurnosnoj kompaniji Kaspersky, predlažemo da isprobate VirusDesk. Riječ je o stranici s dvije namjene - provjera datoteke i provjera poveznica. Ako pronađete sumnjive sadržaje također ih možete prijaviti ostavite li vašu email adresu.

ScanURL

Još jedna korisna web stranica za provjeru linkova je ScanURL, nezavisna web stranica koja vaše poveznice provjeruje putem sigurne HTTPS veze. Premda je stranica za provjeru podržana reklamama, rezultati su i dalje vjerodostojni i točni.

PhishTank

Umjesto da se koncentrira na malware, PhisTank upozorava korisnike na postojanje stranica za phisihng. Princip prijave je, doduše, identičan - kada upišete URL koji želite provjeriti, PhishTank će ga analizirati i ispisati vam rezultate. Napominjemo da ćete rezultate ponekad morati čekati malo dulje.

OPASNI SOFTVER

Što je zapravo ransomware i što on može učiniti vašem računalu?

Pogledaj galeriju

Google Transparency Report

Premda Google sam po sebi ne spada među sigurnosno najosvještenije kompanije na planeti, on i dalje ima korisni alat za provjeravanje poveznica. Kompanijin Transparency Report pruža standardno polje za upis poveznice. Nakon što pritisnete enter, malo ćete pričekati i nakon toga dobiti odgovor na pitanje je li stranica koju ste upisali sigurna.