STIŽE SVIBANJSKA NADOGRADNJA

Deset novih značajki Windowsa koje trebate znati

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 22.05.2019 16:21
  • Objavljeno 22.05.2019 u 16:21
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Nova nadogradnja Microsoftovog operativnog sustava (May 2019 Update) postaje od ovog tjedna dostupna. Evo pregleda noviteta na koje trebate obratiti pozornost

Nakon duljeg testiranja u Microsoftu počinju polako putem servisa Windows Update puštati u opticaj redovnu godišnju nadogradnju (prvu od dvije) svog operativnog sustava Windows 10. Kao i obično, s nadogradnjom stiže više novih značajki i promjena. Evo pregleda najzanimljivijih.

Nova svjetla tema

Nova svjetla tema - u osnovi, bijelo izdanje sadašnje crne teme koju većina ljudi koristi u Windows 10 - bit će osnovna početna tema za Windows 10 Home. Za razliku od tamne teme, funkcionira podjednako dobro u svim dijelovima operativnog sustava, a s njome su usklađene i početne pozadinske slike (wallpaper).

KRATKI SAVJET

Evo kako možete najsigurnije i najbrže zaključati svoj PC

Pogledaj galeriju
4

Windows Sandbox

Windows Sandbox je nova značajka kojom se u Microsoftu žele obračunati sa strahom od pokretanja nepoznatih izvršnih datoteka (one koje imaju .exe na kraju naziva) na vašem računalu. Pojednostavljeno, njome možete napraviti privremeno izolirano virtualno okruženje u kojem možete pokrenuti sumnjive aplikacije kako bi provjerili što rade. Nakon što završite cijelo okruženje bit će obrisano.

Kako biste mogli pokrenuti Windows Sandbox vaše računalo morat će podržavati vitualizaciju. Bit će dostupan kao dio izdanja Windows 10 Pro ili Windows 10 Enterprise, dakle ponajprije poslovnim korisnicima.

Moći ćemo deinstalirati više ugrađenih aplikacija

U Microsoftu već neko vrijeme postupno daju korisnicima Windowsa 10 sve veću slobodu u uklanjanju ugrađenih aplikacija. Nakon svibanjske nadogradnje moći ćete deinstalirati aplikacije kao što su Groove Music, Mail / Calendar, Movies & TV, Calculator, Paint 3D i 3D viewer.

Cortana i pretraživanje bit će razdvojeni

Ako ne koristite Microsoftovu digitalnu pomoćnicu Cortanu, svibanjska nadogradnja bi vas mogla razveseliti. Naime, razdvojit će ju od tražilice u task baru Windowsa 10, pa ćete glasovne upite moći unositi odvojeno od tipkanih u tražilicu.

Novo sučelje tražilice također će ponuditi brži pristup najkorištenijim aplikacijama, nedavne aktivnosti i datoteke, kao i mogućnost filtriranja po aplikacijama, dokumentima, e-pošti i rezultatima pretraživanja na webu. Tražilica će ostati uglavnom ista, osim što će pretraživati sve datoteke na vašem stroju.

Pregledniji izbornik Start

U izborniku Start smanjen je broj zakačenih aplikacija. Bit će drukčije posložene i bit će ih lakše ukloniti. Na žalost, ovo će biti dostupno samo ako kreirate novi korisnički račun ili ako tek počinjete koristiti Windows 10.

KRATKO I KORISNO

Ove tipkovničke kratice za Windows 10 će vas oduševiti

Pogledaj galeriju
6

Nova sklopka za svjetlinu

Nova sklopka za svjetlinu bit će postavljena u centru za obavijesti i biti lakše dostupna za brzo namještanje svjetline zaslona. Zamijenila je pločicu na kojoj ste mogli birati između različitih razina osvjetljenja zaslona.

Kaomotikoni

Poželite li poslati emotikon poput ovog ¯\_(ツ)_/¯ novi Windows 10 će vam to olakšati. Dodani su novi emotikoni, do kojih možete doći ako istovremeno pritisnete tipke Win i točku.

Aplikacije za desktop u Windows miješanoj stvarnosti

Podrška za konzole za miješanu i virtualnu stvarnost dosad je bila ograničena na igre iz kataloga Steam VR i aplikacije Universal Windows. Sad je proširena na desktop aplikacije (Win 32) kao što su Spotify, Visual Studio Code i Photoshop. Nova značajka dostupna je za sve aplikacije u panelu Pins, gdje je smještena mapa Classic Apps u kojoj su desktop aplikacije.

Bit će moguće pauzirati softverske nadogradnje

Napokon će svi korisnici Windowsa 10 moći pauzirati softverske nadogradnje i odabrati kad će instalirati zadnju veću nadogradnju. Moći ćete, recimo, zadržati trenutno izdanje i nastaviti primati mjesečne sigurnosne nadogradnje te tako izbjeći najnoviju nadogradnju s novim značajkama.

Ujedno će rezervirati oko sedam gigabajta memorije na vašem disku za Windows Update, zbog čega bi uređaji s manje memorije za pohranu mogli biti među zadnjima koji će dobiti nove nadogradnje.

Novi način logiranja u Windows 10

Nastojeći smanjiti oslanjanje na lozinke, u Redmondu su osmislili korisnički račun u koji se možete logirati bez njih. Microsoft Accounts podržava logiranje u kojem broj telefona koristite kao korisničko ime, a lozinku dobivate na vaš mobitel.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!