POD SVJETLOM LASERA

Ovakvu amazonsku šumu još niste vidjeli!

30.01.2012 u 10:38

Bionic
Reading

Znanstvenici su po prvi put u povijesti uspjeli snimiti velike dijelove amazonske džungle u 3D tehnici laserskim zrakama koje su prema šumskom pokrovu ispaljivali čak 400.000 puta u sekundi

Dio peruanske Amazonije poznat po najvećoj bioraznolikosti snimljen je u psihodeličnim bojama s visine od 5.000 metara iz zrakoplova dvomotorca Dornier 228, koji je nazvan Carnegie Airborne Observatory.

U avion je postavljen uređaj poznat kao Lidar (Light Detection and Ranging) koji prema krošnjama šalje 400.000 bljeskova u sekundi i stvara fascinantno detaljnu trodimenzionalnu kartu biljnog pokrova.

U isto vrijeme drugi instrument, spektrometar koji radi na temperaturi od -131 °C, mjeri bioraznolikost džungle registrirajući kemijska i optička svojstva krošanja koja se očituju u različitim jarkim bojama. Ovom tehnikom u sat vremena može se snimiti oko 360 četvornih kilometara šuma.

'Tehnologija koju imamo na raspolaganju omogućila nam je da po prvi put vidimo trodimenzionalne detalje velikih područja Amazonije', rekao je tropski ekolog Greg Asner voditelj istraživanja s odjela za ekologiju iz Carnegie Institution for Science na Sveučilištu Stanford u Kaliforniji.

'Prikupljene informacije vrlo su važne za pravilno upravljanje ovim sustavima te za njihovo očuvanje i razvoj prihvatljivih načina korištenja resursa amazonskog bazena', dodao je Asner.

Nova tehnika otkrit će kako ekosustav reagira na najveću sušu u Amazoniji koja je ikada zabilježena te razmjere sječe i propadanja šuma. Podaci će biti od presudnog značaja za UN-ov projekt Redd (Reducing Emissions from Deforestation and Forest Degradation), inicijativu koja bi trebala osigurati financijska sredstva za zaštitu svjetskih tropskih šuma. Projekt će biti temelj za izračun kompenzacija koje bi trebalo davati zemljama u tropskom pojasu da smanje uništavanje i propadanje šuma.

Asner ističe da se u peruanskom dijelu Amazonije u području Madre de Dios posljednjih godina bilježi nagli porast ilegalne eksploatacije zlata. Od posljednjeg snimanja 2009, u toj je regiji zbog rudarenja iskrčeno oko 100 četvornih kilometara šuma.