plinoviti div

Ovakvo što još niste vidjeli: Teleskop James Webb snimio je najljepšu sliku Jupitera ikad

23.08.2022 u 09:48

Bionic
Reading

Na slici se jasno može razaznati Jupiterova Velika crvena pjega, kao i niz drugih manjih oluja koje šaraju atmosferom plinovitog diva

Teleskop James Webb ne prestaje oduševljavati - njegove najnovije snimke Jupitera prikazuju plinovitog diva u posve novom svjetlu, stavivši u krupan kadar njegove polove i fascinantnu izmaglicu.

Na slici je također vrlo lako prepoznati Veliku crvenu pjegu, oluju koja je, podsjetimo, veća od Zemlje, kao i niz manjih oluja koje šibaju Jupiterovom nestabilnom atmosferom. Na ovoj slici, doduše, ona izgleda kao da je bijela, a razlog je, objašnava NASA, velika količina odbijenog svjetla.

Pogledamo li širi kadar, vidjet ćemo i Jupiterove prstenove koji su milijun puta manje blistavi od planeta, kao i dva sićušna mjeseca Amalteju i Adrasteju. Pjege na donjem dijeu slike su vjerojatno galaksije koje su upale u kadar.

'Ova slika sumira sva znanstvena nastojanja našeg svemirskog programa Jupiter koji proučava dinamiku i kemiju planeta, njegove prstenove i njegove satelite' kažu iz NASA-e. Znanstvenici su već počeli analizirati Webbove podatke kako bi dosegli nova otkrića o najvećem planetu našeg Sunčevog sustava.

Letjelica Juno je potvrdila: Jupiter je puno čudniji nego što smo ikad sanjali Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA