sa subote na nedjelju

Spektakl na nebu: Sjajni Venera i Jupiter izgledat će kao da se dodiruju

27.04.2022 u 11:25

Bionic
Reading

Na nebu će se sljedećih nekoliko dana približavati Venera i Jupiter, a najbolje ćemo moći vidjeti sa subote na nedjelju - bez pomoći teleskopa

Venera i Jupiter će izgledati kao da se dodiruju 30. travnja oko 21 sat kad će Venera biti 0.2 stupnja južnija od Jupitera. Vizualna udaljenost među planetima bit će manja od promjera Mjeseca na nebu, iako će pravi razmak iznositi milijune kilometara.

Do 1. će svibnja planeti nastaviti po uobičajenim putanjama te se polako razdvajati na zemaljskom nebu. Konjukcija Venere i Jupitera uglavnom se događa jednom godišnje, no ove godine planeti će izgledati puno bliže nego inače, rekao je Patrick Hartigan, profesor fizike i astronomije na sveučilište Rice u Houstonu.

Konjukcija je, podsjetimo, kad dva planeta iz zemaljske perspektive izgledaju kao da se dodiruju. Posljednji put kad su ovi planeti izgledali tako blizu Zemlji bio je u kolovozu 2016., premda ih je tad bilo teže vidjeti zato jer su bili jako blizu Suncu. Premda će se sama konjukcija dogoditi krajem mjeseca, promatrači već mogu vidjeti kako se dva planeta međusobno približavaju. Danas će, tako, biti razdvojeni svega 3.2 stupnja, piše EarthSky.

Mars i Saturn će poravnati sjeverno od Venere i Jupitera, što znači da će astronomi kad gledaju prema nebu moći vidjeti sva četiri planeta. Poravnanje je pojava kad se planeti poredaju u liniju, no ne izgledaju kako da se međusobno dodiruju.

'Venera i Jupiter su obično najsjajniji objekti na nebu, pa zato izgledaju jako istaknuto kad se nađu u blizini. Riječ je o predivnom prizoru kojeg mogu vidjeti svi' rekao je Hartigan.

SLIKE SVEMIRA

NASA je ugasila teleskop Spitzer: Pogledajte neke od njegovih najljepših fotografija

Pogledaj galeriju

Kako gledati konjukciju?

Ako želite najbolji pogled prema konjukciji, onda predlažemo da prema nebu pogledate u ranim satima između 30. travnja i 1. svibnja. Planeti bi se trebali nalaziti na jugoistočnom horizontu u samu zoru kad na nebu još možemo vidjeti zvijezde. S obzirom da mjesec neće obasjavati nebo, planete ćemo moći vidjeti puno lakše - ukoliko nas ne 'blagoslove' loše vrijeme i naoblaka.