2021 PH27

Otkriven dosad najbrži asteroid u Sunčevu sustavu, poznato i kad će se opet ukazati

24.08.2021 u 10:24

Bionic
Reading

Projurio je dugom eliptičnom putanjom oko Sunca za samo 113 dana. Pritom se našoj matičnoj zvijezdi približio toliko da je temperatura na njegovoj površini bila dovoljna za topljenje olova

Astronomi su upravo otkrili dosad najbrži asteroid u Sunčevom sustavu.

Projurio je dugom eliptičnom putanjom oko Sunca za samo 113 dana. Pritom se našoj matičnoj zvijezdi približio toliko da je temperatura na njegovoj površini bila dovoljna za topljenje olova.

Asteroid s oznakom 2021 PH27 ima kraće orbitalno razdoblje nego bilo koje poznato tijelo u Sunčevom sustavu, uz iznimku Merkura, čije je orbitalno razdoblje tek 88 dana. No 2021 PH27 kreće se po duljoj eliptičnoj orbiti koja presijeca ne samo Merkurovu putanju, već i Venerinu.

Suncu se približio na samo 20 milijuna kilometara, što je više nego dvostruko bliže od Merkura koji se ne približava na manje od 47 milijuna kilometara. Temperatura na površini asteroida dosezala je oko 500 Celzijusovih stupnjeva.

Zanimljivi zbog zaštite Zemlje

Asteroid 2021 PH27 otkrio je u petak, 13. kolovoza, Scott S. Sheppard s Carnegie Institution of Science, koristeći kameru za tamnu energiju na teleskopu Víctor M. Blanco u zvjezdarnici Cerro Tololo Inter-American Observatory u Čileu. Otkriće je promatranjem potvrdio međunarodni tim astronoma na dva kontinenta i Havajima.

Asteroid je ušao u solarnu konjukciju, pojavu do koje dolazi kada se planet ili drugi objekt Sunčevog sustava nalazi na suprotnoj strani Sunca u odnosu na Zemlju. Očekuje se kako će ponovno biti vidljiv nekad tijekom iduće godine.

Znanstvenici se nadaju kako će moći preciznije odrediti njegovu orbitu, nakon čega će dobiti i službeno ime. Većina asteroida u Sunčevom sustavu nalazi se u velikom pojasu između Marsa i Jupitera, piše Tech Radar.

Zanimljivi su nam za istraživanje jer predstavljaju potencijalnu prijetnju našem planetu. Naime, zbog utjecaja Jupiterove gravitacije i niza drugih čimbenika mogu se pokrenuti i naći na putanji sudara sa Zemljom.

Proučavanje asteroida kao što je 2021 PH27 može nam pomoći u procjeni njihovog sastava, čvrstine i drugih karakteristika.