TAJNE SUNČEVa SUSTAVA

[FOTO] Fascinantno otkriće: Saturnovi prsteni razotkrivaju tajnu njegove duboke unutrašnjosti

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 21.08.2021 08:12
  • Objavljeno 21.08.2021 u 08:12
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute / Sciencephoto / Profimedia

Znanstvenici su došli do iznenađujućeg otkrića - u središtu poznatog plinovitog diva Saturna nalazi se pahuljasta jezgra. Do pronalaska su došli zahvaljujući informacijama koje je pružila letjelica Cassini

Premda do danas nismo uspjeli poslati sondu u središte plinovitog diva bez njezina uništenja, poimanje unutrašnjosti ovih tajnovitih planeta zahtijeva domišljat alternativni pristup. Tim znanstvenika je, čini se, promatranjem Saturnovih prstena otkrio nekoliko zanimljivih stvari o njegovoj unutrašnjosti.

Dosadašnje teorije su, među ostalim, spominjale kamenitu jezgru, no najnovija studija objavljena u Nature Astronomyju tvrdi da se središte sastoji od, citiramo, 'difuzne juhe leda, kamena i tekućeg metala' pod imenom 'pahuljasta' jezgra. Analiza, kažu znanstvenici Kalifornijskog instituta tehnologije, također otkriva da se jezgra proteže kroz 60 posto planetarnog promjera - što ju čini puno većom nego što smo dosad mislili.

Stručnjaci su iskoristili podatke koje je sakupila letjelica Cassini te su se usredotočili na valove na prstenovima, a koji nastaju vibriranjem unutrašnjosti planeta. Caltech je ovaj fenomen usporedio s 'grmljavinom' koju proizvodi Zemlja dok traje potres.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Caltech/R. Hurt (IPAC)

Astronomi već desetljećima znaju da Saturnovo vibriranje utječe na njegove prstene, no najnovija studija tim se fenomenom konkretno pozabavila. 'Iskoristili smo Saturnove prstenove kao veliki seizmograf da bismo izmjerili oscilacije unutar planeta', rekao je Jim Fuller, astrofizičar s Caltecha i koautor studije. 'Ovo je prvi put da smo uspjeli seizmički proučiti strukturu plinovitog diva, a rezultati su prilično iznenađujući', dodao je.

ASTRONOMIJA

[FOTO] Postoji nada: Pobrojali smo neobična mjesta u našem sustavu koja možda kriju život

Pogledaj galeriju
8

Znanstvenici tvrde da Saturn pored meke sredine blizu središta ima i stabilniji sloj s težim materijalima. 'Pahuljaste jezgre su kao divovska bljuzga. Dok se približavamo sredini planeta, vodik i helij se polako miješaju s ledom i stijenama', rekao je glavni autor studije, planetarni znanstvenik Christopher Mankovich.

Otkrića na Saturnu mogla bi nam pomoći razumjeti više o onome što se odvija unutar Jupitera, još jednog plinovitog diva. Također bi nam mogla pomoći otkriti tajnu nastanka ovakvih vrsta planeta. NASA-ina letjelica Cassini zaronila je 2017. u Saturnovu atmosferu osudivši se na propast, no poslala nam je podatke koje ćemo godinama analizirati. Prema najnovijem otkriću, čini se, putovanje ove sonde doseglo je do samog središta planeta.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!