CRNA GODINA

Otkazi u tehnološkim tvrtkama ne prestaju, evo tko prednjači

12.05.2023 u 13:01

Bionic
Reading

Samo tijekom ove godine velike tehnološke tvrtke podijelile su više od 187 tisuća otkaza

Val otpuštanja koji je pogodio desetke američkih tvrtki krajem 2022. ne pokazuje znakove usporavanja u 2023.

Prema podacima servisa Layoffs.fyi, stranice koja prati otpuštanja od početka pandemije, tehnološke tvrtke smanjile su broj zaposlenih za više od 187 tisuća samo tijekom ove godine.

Od ožujka do prosinca 2020. godine taj je broj iznosio 80 tisuća, dok je u 2021. bio tek 15 tisuća.

Pogledajte pregled najznačajnijih rezova u 2023. godini.

LinkedIn: 716 otkaza

Poslovna društvena mreža podijelit će 716 otkaza na globalnoj razini. Glavni izvršni direktor Ryan Roslanski također je rekao kako će ukinuti InCareer, lokalnu aplikaciju za zapošljavanje u Kini.

Shopify: 20 posto radne snage

Osim što će otpustiti petinu zaposlenih, Shopify će također prodati većinu svog logističkog poslovanja tvrtki Flexport.

'Svjestan sam razornog utjecaja koji ova odluka ima na neke od vas i nisam je donio olako', poručio je glavni izvršni direktor Shopifyja Tobi Lütke.

Dropbox: 16 posto zaposlenih

Tvrtka za pohranu podataka u oblaku uručit će 500 otkaza. Glavni izvršni direktor Drew Houston rekao je kako su rezovi djelomično posljedica usporavanja poslovnog rasta i širenjem proizvoda temeljenih na umjetnoj inteligenciji.

Lyft: 1.072 otkaza

Tvrtka za prijevoz smanjit će broj zaposlenih za oko 26 posto i srezati nova zapošljavanja. Dosad su već ukinuli više od 250 otvorenih radnih mjesta.

To se događa nekoliko tjedana nakon što je David Risher preuzeo kormilo, a suosnivači Logan Green i John Zimmer postali članovima upravnog odbora.

Virgin Orbit: 85 posto osoblja

Nakon što nije uspjela osigurati financiranje, tvrtka za svemirski prijevoz u sklopu grupacije Virgin otpustila je 675 zaposlenika i u doglednoj budućnosti prestat će s radom.

Electronic Arts: Oko 780 otkaza

Tvrtka poznata po franšizama računalnih igara kao što su The Sims, ​​FIFA i Madden NFL riješit će se šest posto zaposlenih.

'Udaljavamo se od projekata koji ne pridonose našoj strategiji, preispitujemo potrebu za nekretninama i restrukturiramo neke od naših timova', napisao je glavni izvršni direktor Andrew Wilson zaposlenicima.

Rezovi su počeli početkom ovog tromjesečja i bit će nastavljeni do početka sljedeće fiskalne godine.

Amazon: Još devet tisuća otkaza

U ožujku je Amazon najavio otpuštanje devet tisuća radnika, povrh 18 tisuća najavljenih dva mjeseca prije toga.

Roku: 200 otkaza

Proizvođač uređaja za streaming u studenom 2022. je otpustio šest posto zaposlenih, a krajem ožujka najavio je još jednu takvu rundu otkaza.

Rezovi bi trebali biti dovršeni do kraja drugog tromjesečja. Također planiraju napustiti i dati u podzakup uredske objekte.

Accenture: 19 tisuća otkaza

Konzultantska tvrtka smanjit će broj zaposlenih na globalnoj razini za 2,5 posto tijekom narednih 18 mjeseci. Ipak, nastavit će zapošljavati.

Indeed: 2.200 otkaza

Mrežna platforma za umrežavanje otpustit će oko 15 posto osoblja, što će zahvatiti gotovo svaki tim, funkciju, razinu i regiju.

Meta Platforms: 10.000 otkaza

Prema najavi osnivača i glavnog izvršnog direktora tvrtke Marka Zuckerberga, većina od oko deset tisuća radnika Meta Platforms dobit će otkaz između ožujka i svibnja. Također će biti zatvoreno oko pet tisuća otvorenih pozicija koje nisu popunjene.

U studenom 2022. Meta je otpustila 11 tisuća zaposlenih, odnosno oko 13 posto ukupnog broja djelatnia.

Waymo: 209 otkaza dosad

Alphabetova jedinica za samovozeće automobile Waymo navodno je ove godine otpustila ukupno 209 zaposlenika u dva kruga, što je oko osam posto ukupnog broja zaposlenih.

Thoughtworks: 500 otkaza (navodno)

Tvrtka za savjetovanje o softveru, navodno je otpustila 500 zaposlenika ili četiri posto svoje globalne radne snage.

Njihovi su prihodi porasli za 8,3 posto između četvrtog tromjesečja 2022. i četvrtog tromjesečja 2021. Tvrtka je također izvijestila o povećanju prihoda za više od 21 posto iz godine u godinu za 2022.

Twitter: oko 200 otkaza

Nakon što je podijelio hrpu otkaza krajem prošle godine, Twitter je krajem veljače navodno otpustio još 200 ljudi.

Yahoo: 20 posto zaposlenih

U sklopu restrukturiranja Yahoo je podijelio više od 1.600 otkaza. Izvršni direktor Yahooa Jim Lanzone rekao je kako će rezovi biti iznimno korisni za profitabilnost te tvrtke u cjelini.

DocuSign: 10 posto zaposlenih

DocuSign će se također riješiti deset posto radnika kao dio plana restrukturiranja 'osmišljenog radi podrške ciljeva rasta i profitabilnosti. Restrukturiranje bi trebalo biti gotovo do drugog kvartala fiskalne 2024.

Affirm: 19 posto zaposlenih

Blizu petine zaposlenih ostalo je bez posla nakon što je tvrtka podbacila s rezultatima prodaje.

GoDaddy: Osam posto zaposlenih

Tvrtka za upravljanje internetskim domenama otpustit će osam posto globalne radne snage.

Zoom: 15 posto zaposlenih

Glavni izvršni direktor Zooma Eric Yuan najavio je početkom veljače otpuštanje oko 1.300 radnika zbog nepovoljnog poslovnog okruženja na globalnoj razini i njegovog učinka na njihove klijente.

Također je priznao kako je ta tvrtka činila greške dok je rasla i najavio smanjenje svoje plaće za 98 posto, uz odricanje od bonusa. Smanjio je i osnovne direktorske plaće za 20 posto.

eBay: 500 otkaza

Div e-trgovine smanjit će ukupan broj zaposlenih za oko četiri posto.

Dell: pet posto radne snage

Proizvođač računala najavio je početkom veljače oko 6.650 otkaza, uz pauzu zapošljavanja, ograničavanje putovanja zaposlenika i smanjenje potrošnje na vanjske usluge.

Pinterest: 150 otkaza

Početkom veljače je i Pinterest najavio smanjenje globalne radne snage za manje od pet posto.

Rivian: šest posto radnih mjesta

Proizvođač električnih automobila najavio je drugu rundu rezova u zadnjih šest mjeseci. Prethodna, u srpnju 2022., također je obuhvatila šest posto zaposlenih.

Splunk: 325 otkaza

Softverska i podatkovna platforma najavila je otpuštanje četiri posto zaposlenih i smanjivanje korištenja konzultanata.

Intel: 343 otkaza

Div proizvodnje čipova otpustit će 343 radnika iz svog kampusa Folsom. Glavni izvršni direktor Pat Gelsinger svoju plaću je smanjio za 25 posto, dok će ostalim članovima izvršnog tima biti srezana za pet do 15 posto.

PayPal: sedam posto zaposlenih

Krajem siječnja PayPal je najavio otpuštanje 2.000 radnika zbog 'izazovnog makroekonomskog okruženja'.

HubSpot: sedam posto zaposlenih

Izvršni direktor HubSpota Yamini Rangan najavio je da će tvrtka otpustiti 500 radnika.

IBM: 1,5 posto zaposlenih

Veliki plavi smanjit će broj zaposlenih za oko 3.900, što će platiti oko 300 milijuna američkih dolara. Ipak, nastavit će zapošljavati u područjima s većim rastom.

SAP: Do tri tisuće otkaza

Njemački softverski div je krajem siječnja najavio do tri tisuće otkaza na globalnoj razini kao odgovor na pad zarade. To je oko 2,5 posto ukupnog broja zaposlenih i dio je inicijative za smanjenje troškova s ​​ciljem postizanja godišnje uštede od 382 milijuna dolara u 2024.

Spotify: šest posto zaposlenih

Izvršni direktor Daniel Ek najavio je kako će podijeliti oko 600 otkaza. Između ostalih, otišla je Dawn Ostroff, glavna direktorica za sadržaj i oglašavanje, koja je potrošila više od milijardu dolara na potpisivanje ekskluzivnih ugovora o podcastu s Joeom Roganom, obitelji Obama te princem Harryjem i Meghan Markle.

Google: oko 12 tisuća otkaza

Krajem siječnja i Alphabet je najavio otpuštanje oko šest posto zaposlenih na globalnoj razini.

Wayfair: više od 1.000 zaposlenih

U drugom krugu otpuštanja u šest mjeseci internetska tvrtka za namještaj i potrepštine za dom riješit će se oko pet posto ukupnog broja zaposlenih. Lani su u kolovozu otpustili 900 radnika.

Microsoft: 10 tisuća zaposlenih

Sredinom siječnja Microsoft je najavio kako će do trećeg kvartala ove godine otpustiti deset tisuća ljudi zbog smanjenjih prihoda. Nastavit će zapošljavati u segmentima koji i dalje rastu, kao i u ključnim strateškim područjima poput umjetne inteligencije.

Crypto.com: 20 posto osoblja

Do smanjenja rade snage za petinu došlo je u siječnju uslijed pada kripto tržišta i posljedica kolapsa tvrtke FTX. Prije toga su podijelili otkaze i u srpnju.

Verily: navodno 15 posto zaposlenih

Zdravstvena jedinica Alphabeta otpušta više od 200 zaposlenika i smanjit će broj projekata na kojima radi.

Coinbase: 950 otkaza

Početkom siječnja Coinbase je najavio otpuštanje dodatnih 20 posto zaposlenih, nakon što su u srpnju podijelili više od tisuću otkaza.

Salesforce: 10 posto osoblja

Softverska tvrtka najavila je početkom siječnja oko sedam tisuća otkaza i zatvaranje pojedinih ureda, u sklopu plana restrukturiranja i smanjenja troškova.

Vimeo: 11 posto zaposlenih

Nakon što su u srpnju 2022. otpustili šest posto radnika, u siječnju su najavljeni otkazi za njih još 11 posto, piše Business Insider.