MusicLM

Google svima daje pristup alatu za izradu glazbe pomoću umjetne inteligencije

12.05.2023 u 08:50

Bionic
Reading

Korisnici koji žele isprobati MusicLM mogu se registrirati putem internetskih preglednika, Androida ili iOS-a

Glazba stvarana uz pomoć umjetne inteligencije u centru je pažnje umjetnika i streaming servisa. Dok se internetom širi skladba koja kombinira vokale Drakea i The Weeknda, Spotify lovi generatore 'robotima generirane' glazbe kojima ljudi pokušavaju 'zlorabiti sustav servisa'. Google, u međuvremenu, moć generativne inteligencije planira ponuditi apsolutno svima, otvorivši javnosti pristup generatoru glazbe iz teksta pod imenom MusicLM.

Google je sustav opisao još siječnju nakon što je izbacio rezultate istraživanja o MusicLM-u. Kompanija u to vrijeme nije imala planove za nuđenje pristupa ovom alatu zbog etičkih razloga i činjenice da se model trenira na materijalu koji ima autorska prava.

Situacija se s vremenom promijenila u korist novca i pokušaja dominacije tržištem, pa generativni AI u zadnje vrijeme susrećemo posvuda. Situacija je, tim rečeno, prikladna i za MusicLM kojeg možete isprobati besplatno. 'Surađivali smo sa glazbenicima poput Dana Deacona i održavali okupljanje u radionicama kako bi otkrili načine na koje glazba može obogatiti kreativni proces' napisali su Google Researcheva produkt menadžerica Hema Manickavasagam i produkt mnadžerica Google Labsa Kristin Yim u službenom blogu.

Trenutna javna verzija MusicLM-a korsinicima ne dozvoljava stvarnje glazbe koja koristi specifične autore ili vokale, što će Googleu definitivno pomoći planira li izbjeći poteškoće sa autorskim pravima ili, još gore, korisnicima koji bi generirali lažne 'neizašle pjesme' i prodavali ih po cijenama od nekoliko tisuća dolaram.

Do MusicLM-a možete doći predbilježbom na AI Test Kitchenu za web, Android i iOS. Google predlaže da upute za izradu glazbe temeljite na raspoloženju, žanru i instrumentima poput 'razigrani jazz za večeru s prijateljima' ili 'emotivne gitare koje sviraju u flamenco stilu'. Eksperimentalna umjetna inteligencija potom će stvoriti dvije skladbe, a vi možete birati koja vam je draža biranjem ikonice trofeja. Google kaže da ćete time pomoći poboljšati mode.