TEHNO SAVJETI

Provjerite ih: Ovo su kućanski uređaji koji crpe najviše energije

11.05.2023 u 14:08

Bionic
Reading

Ako vam se od samog spominjanja mjesečnih režija za struju krene dizati kosa na glavi, ne brinite jer postoje načini kako uštedjeti jednostavnim gašenjem nekih manje potrebnih uređaja

Ako tražite načine na koje možete uštediti na režijama, postoji nekoliko jednostavnih stvari koje možete poduzeti ako vam je na meti račun za struju. Cijenu mjesečne potrošnje možete smanjiti isključivanjem određenih kućanskih uređaja kad ih ne koristite, a jako dobar alat za to je znanje o tome koji od njih najviše troše. Sljedeći put kad ste gotovi s njihovim korištenjem, a ne mislite ih tako skoro ponovno pokretati, isključite ih.

'Ako uređaj ostavite ukopčanim u struju dok ga ne koristite, on će i dalje trošiti struju' piše Metro. 'Ovo je zato jer energija i dalje prolazi kroz uređaj, pa povećava potrošnju energije i samim time - račun za struju'. Dalje u članku izvor navodi najveće energetske potrošače koji prosječnom kućanstvu mogu povećati račune za struju.

Najveći potrošač u kući je hladnjak koji zauzima preko 12 posto mjesečne potrošnje. Hladnjak se, jasno, ne gasi dok ga koristite, no postoje načini na koje se može osigurati učinkovitiji rad i samim time manji računi. 'Redovito čišćenje uređaja izvana i iznutra najjednostaviji je način osiguravanja učinkovitog rada'.

Drugi najveći potrošać u domu je stalno uključen TV. 'Priključen uređaj troši 1.3 kWh' piše Metro uz naglasak da se za manju potrošnju struje televizor isplati gasiti - pogotovo kad ga nitko ne gleda.

Treći najveći potrošač u kućanstvu mogu biti igraće konzole koje mnogi ostavljaju stalno uključenima zbog redovitog ažuriranja ili preuzimanja u 'načinu spavanja'. Izvor čak navodi da bi ih u određenim okolnostima mogli i odspojiti s napajanja.

Četvrti najveći potrošač su kuhala koja troše dodatnu struju ako su stalno uključena u struju. Ako imate, primjerice, kuhalo za vodu, ono ne mora stalno biti uključeno u struju.

Peti najveći potršač su punjači za uređaje ostavljeni u produžnom kabelu. Oni stvaraju nepotrebni trošak kad ih ne koristimo, što znači da se za uštedu i te kako isplate isključiti iz utičnice - nakon što ste gotovi s punjenjem uređaja.