vizionar godine

Osječki trio stoji iza poznatih naočala za pilote dronova, a ove godine imaju ambiciozan plan. Evo što su nam otkrili iz Orqe

  • Autor: Ivana Barišić
  • Zadnja izmjena 11.01.2023 11:14
  • Objavljeno 07.01.2023 u 14:47
Ivan Jelušić, Vlatko Matijević i Srđan Kovačević

Ivan Jelušić, Vlatko Matijević i Srđan Kovačević

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Oni su tvorci najboljih videonaočala za upravljanje dronovima na svijetu. Osječki trio Ivan Jelušić, Vlatko Matijević i Srđan Kovačević, osnivači Orqe, u pet godina potvrdili su ovaj zvjezdani status. Svoju viziju pretvorili su u ideju i zakotrljali je 2019., a samo godinu poslije njihove videonaočale razgrabljene su u više od 50 zemalja u nekoliko tisuća komada. Osječka Orqa u finalu tportalova projekta Vizionar godine bori se za laskavu titulu u kategoriji tehnologija

Ivan Jelušić, Vlatko Matijević i Srđan Kovačević osnivači su Orqe, tvrtke koja je razvila visokosofisticiran proizvod što uključuje vrlo složen razvoj inovativnog hardvera. Predvodnici su tehnološke generacije iz Osijeka koja je uspjela preokrenuti loše trendove u gradu na Dravi. Svojom tehnologijom pozicionirali su se u industriji dronova, robota i autonomnih vozila, jednoj od najbrže rastućih industrija u svijetu. Iskoračili su i u vrlo složenoj vojnoj industriji, a 2022. godine preuzeli su švicarsku tvrtku Immersion RC, što ih čini jakim igračem u industriji FPV dronova, odnosno kontroliranja leta drona iz prvog lica.

'Videonaočale služe tome da pilot koji upravlja dronom stavljanjem naših naočala na glavu ima osjećaj kao da sjedi u samoj pilotskoj kabini, odnosno u prvom licu (FPV) upravlja bespilotnom letjelicom', objasnio je ranije za tportal Ivan Jelušić, direktor prodaje i razvoja poslovanja u Orqi.

Ovi se Osječani ponose time što je cijeli njihov proizvod 'Made in Croatia'.

'Ta je činjenica jedinstvena prednost u odnosu na našu konkurenciju – naime sva konkurencija koju imamo u području videonaočala i ključnih komponenti za upravljanje dronovima dolazi iz Kine, a mi smo jedina nekineska tvrtka s takvim proizvodima', istaknuo je Jelušić.

Prvi prihod ostvarili su prodajom naočala na platformi za crowdfunding Kickstarter. Cilj kampanje bio im je prikupiti 33.688 američkih dolara u mjesec dana, a otkako su je lansirali, samo u tri minute prikupili su više od tog iznosa. U 21 minuti na račun Orqe slilo se 300 posto više novca nego što su planirali. Ističu stoga da je ta kampanja iz 2019. godine i 'dandanas najuspješniji hrvatski projekt u području crowdfundinga'.

Ivan Jelušić, Orqa

Ivan Jelušić, Orqa

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Od prvog dana Orqa je poslovno i financijski održiva. Prodajući svoje usluge na tržištu, svaki ostvareni profit reinvestirali su u zaposlenike, opremu i rast, odnosno razvoj svojih tehnologija.

'Kao osnivači, u nekoliko navrata uložili smo nešto svoje ušteđevine u posao, kad neki mjesec ne bismo ostvarili prihod, dovoljno da pokrijemo troškove. Zanimljivo je i napomenuti da nas trojica nismo sebi isplatili plaću prve dvije godine jer nismo htjeli usporiti vrlo stabilan rast kompanije', rekao je Jelušić.

  • +5
  • +2

Orqa FPV

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Početkom 2021. s estonskim partnerima osnovali su startup koji razvija napredna rješenja u području 'situacijske svijesti za oklopna vozila'. U toj su specifičnoj niši debitirali sustavom Vegvisir, namijenjenom oklopnim vozilima, čijoj posadi omogućuju vidljivost bojišnice bez izlaska posade iz vozila kako bi se provjerilo okruženje.

To je prvi sustav namijenjen oklopnim vozilima koji je za vizualizaciju koristio FPV videonaočale. Riječ je o inovativnim sustavima kamera, senzora i algoritama koji sintetiziraju slike s kamere. Pomoću videonaočala koje se stave na glavu, odnosno kacigu, članovi posade imaju pregled nad mješovitom stvarnosti okruženja, a uz to mogu prepoznati objekte udaljene i do deset kilometara. Oružane snage diljem svijeta njihovi su ciljani krajnji korisnici.

Za ovu godinu pripremili su, kako su za tportal otkrili iz Orqe, vrlo ambiciozan plan. Primarni fokus im je rast u svim smjerovima, od financijskog do operativnog. Najavili su novu dokapitalizaciju u drugoj polovici 2023. Riječ je o, kako sami kažu, većoj investicijskoj rundi (Series A), a planiraju privući i neke od globalnih VC igrača iz Amerike kao lead investitore.

Ivan Jelušić, Orqa

Ivan Jelušić, Orqa

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Prikupljanjem novog kapitala jačamo svoju poziciju za moguće akvizicije u segmentima i kompetencijama koje su komplementarne našem poslovanju. Trenutno nam je prerano govoriti o tome, ali identificirali smo nekoliko takvih kompanija i čim uspješno zatvorimo investiciju Series A, krenut ćemo u prve razgovore i započeti due dilligence', kaže za tportal CFO Orqe Goran Simonovski, napominjući da su jednu akviziciju uspješno zatvorili te postali stopostotni vlasnici švicarskog Immersion RC-a (IRC), s kojim su u posljednje dvije godine surađivali na razvoju i proizvodnji nekih od ključnih komponenti za dronove.

Ističe da je Orqin inženjerski tim pune dvije godine radio i na novim proizvodima koje će lansirati na tržište.

'Cijeli svijet prvenstveno nas poznaje kao video headset kompaniju i u kratkom vremenu profilirali smo se kao proizvođači najboljih analognih FPV naočala na svijetu. Vjerujući u našu poslovnu strategiju, postajemo kompanija koja će u sljedećoj godini predstaviti i novu liniju dronova u segmentu javne sigurnosti poduzeća (enterprise public safety). Kada na tržište stavimo svoj dron, radit ćemo na tome da se on integrira u ekosustav besposadnih, daljinski i autonomno upravljanih vozila. Vrlo smo ponosni na to što je Orqa jedina nekineska tvrtka u svijetu koja u svom portfelju ima sve ključne komponente za sastavljanje drona - od video i radiosustava do upravljanja motorima i kontrolera za upravljanje dronovima', dodao je Simonovski.

Plan im je ove godine na tržište lansirati i nosivu kameru (BodyCam), čime će postati prva tvrtka koja će imati takav proizvod sukladan s direktivom o GDPR-u i koji je proizveden u Europskoj uniji.

'Sustav BodyCam, kamera te sustav nadzora i pohrane, u cijelosti je razvijen u Hrvatskoj, a kamere će se proizvoditi u Osijeku. S tim proizvodom također ciljamo na tržište javne sigurnosti EU-a. Osim toga, uspjeli smo zainteresirati države poput Indije, u kojoj točno takav sustav planiraju koristiti za svoje policijske odjele', napominje Simonovski.

Popisu planova dodaju i FPV.Pro, prve naočale te vrste na svijetu, a klijenti iz Amerike i Izraela čekaju da im ove godine isporuče prve primjerke. Startaju i s prvim izvannastavnim programom upravljanja dronovima sa svojom opremom u Elektrotehničkoj školi u Osijeku, čime učenicima žele predstaviti posebne STEM pakete koji će uključivati Orqin dron, simulator, naočale i radiokontroler.

'Ideja je da kroz obrazovni sustav potvrdimo da je naša tehnologija dobar alat za upoznavanje učenika sa STEM tehnologijom', napominju iz Orqe, tvrtke koja trenutno broji oko 60 zaposlenih, a u naredne dvije godine planiraju povećati taj broj za novih 40 do 50 ljudi. Početkom ove godine preselili su se i u novi ured koji se prostire na 1200 kvadratnih metara u Osijeku.

Orqa također ima manji ured u Zagrebu, predstavništvo u Estoniji i SAD-u te holding kompaniju u Irskoj.

Vizionar godine

Uz Orqu, finalisti koji se u sklopu tportalova projekta Vizionar godine bore za tu titulu u kategoriji tehnologija su i Zlatko Hrkać i Ivan Bešlić, osnivači Sofascorea, Silvio Kutić, Roberto Kutić i Izabel Jelenić, osnivači Infobipa, Davor Tremac, direktor i osnivač Fonoe i Albert Gajšak, osnivač CircuitMessa. Pobjednike ćemo saznati na konferenciji koja će se održati u četvrtak 9. veljače u zagrebačkoj Laubi, a cilj je s ključnim predstavnicima hrvatskog gospodarstva i društva pokrenuti diskusiju o glavnim temama za razvoj Hrvatske.

orqa

Goran Simonovski, CFO

Poslovni moto u jednoj rečenici

Suština poslovnog uspjeha je znati nešto što drugi ne znaju.

Jedna knjiga koju bi preporučio/la da svi pročitaju

'The Art of Happiness’ by Dalai Lama. Smisao života je naći sreću. Kad je čovjek sretan, sve je moguće.

Kako će izgledati Hrvatska za pet godina

Naprednija, konkurentnija, ekonomski snažnija. Država iz koje ljudi neće odlaziti, nego ostajati i uspješno napredovati.

Jedan i najvažniji savjet koji bi si dao/la mlađem sebi 

Putuj, promatraj i uči nove stvari. Što avanturistički, to bolje. Nakon toga izaberi jedno područje i specijaliziraj se da budeš u njemu najbolji. Kontinualno se educiraj i razvijaj,, čak i kada ti bude najteže, uvijek imaj vjeru u sebe.

 

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!