camscanner

Oprez! Zaražena aplikacija koja ima preko 100 milijuna preuzimanja, provjerite ima li je i vaš Android

  • Autor: M.S.
  • Zadnja izmjena 28.08.2019 10:02
  • Objavljeno 28.08.2019 u 09:59
Malware se uvukao u besplatnu aplikaciju s Google Playa. Plaćena verzija radi bez greške

Malware se uvukao u besplatnu aplikaciju s Google Playa. Plaćena verzija radi bez greške

Izvor: Profimedia / Alamy / Autor: Warakorn Harnprasop

Korisnici besplatne verzije CamScannera, oprez! Hakeri bi mogli lako ući u vaš uređaj i s njega pokrasti sve vaše pohranjene podatke.

Provjerite skinute aplikacije i među njima pronađite CamScanner, vrlo popularnu aplikaciju za stvaranje PDF-a s više od 100 milijuna preuzimanja u Google Playu. Da biste bili sigurni, deinstalirajte aplikaciju CamScanner s Android uređaja, jer je Google već uklonio aplikaciju iz službene Play Trgovine.

U CamScanneru je nedavno pronađen skriveni modul Trojan Dropper koji omogućava tajno preuzimanje i instaliranje zlonamjernog programa na Android uređajima bez znanja korisnika. Zlonamjerni modul zapravo se ne nalazi u kodu same aplikacije; on je dio aplikacije PDF Creator.

Modul su otkrili lovci na viruse iz kompanije Kaspersky, a problem je uočen kad su se mnogi korisnici CamScannera potužili na sumnjivo ponašanje aplikacije kojoj su udijelili niz loših ocjena u Google Play Trgovini.

Zlonamjerni Trojan Dropper uvukao se u CamScanner

Zlonamjerni Trojan Dropper uvukao se u CamScanner

Izvor: Screenshot / Autor: SecureList

Analiza zlonamjernog Trojan Dropper modula otkrila je da je ista komponenta prethodno uočena i u nekim aplikacijama unaprijed instaliranim na kineskim pametnim telefonima. Kaspersky je dokaze proslijedio Googleu koji je odmah uklonio aplikaciju CamScanner. Navodno je stvar popravljena novim ažuriranjem aplikacije. Stručnjaci i dalje preporučuju oprez prilikom instalacije besplatne verzije.

Plaćena verzija CamScannera radi bez greške i još uvijek je dostupna u Google Play trgovini. Više tehničkih detalja o zlonamjernom softveru Trojan Dropper možete pronaći nu izvještaju koji je izradio Kaspersky.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!