AMBICIOZNI PLANOVI

OpenAI želi uvesti ChatGPT u učionice

17.11.2023 u 15:15

Bionic
Reading

OpenAI - čiji su generativni AI proizvodi u početku izazivali strah zbog varanja na domaćim zadaćama i esejima - sada istražuje kako svoj popularni chatbot ChatGPT uvesti u učionice, prema riječima višeg direktora Brada Lightcapa

OpenAI-jev glavni operativni direktor Brad Lightcap rekao je na konferenciji u San Franciscu da će tvrtka oformiti tim koji će istražiti obrazovne primjene tehnologije koja je prijetila preokretom industrije, potaknula nove zakone i postala popularan alat za učenje.

'Većina nastavnika pokušava smisliti načine za uključivanje (ChatGPT-ja) u nastavni plan i program, kao i način na koji poučavaju', rekao je Lightcap na konferenciji INSEAD Americas prošlog tjedna. 'Mi u OpenAI-ju pokušavamo im pomoći da razmisle o problemu i vjerojatno ćemo sljedeće godine osnovati tim s namjerom da do toga i dođe', ustvrdio je.

Potpomognut milijardama dolara od Microsofta, OpenAI je prošlog studenog pokrenuo pravu pomamo za generativnom umjetnom inteligencijom nakon što su lansirali ChatGPT lani u studenom. Ubrzo je to postala jedna od najbrže rastućih aplikacija na svijetu, piše Reuters.

Uvježbana na gomilama podataka, generativna umjetna inteligencija može stvoriti potpuno novi sadržaj sličan ljudskom, pomažući korisnicima da napišu seminarske radove, dovrše domaću zadaću, pa čak i napišu cijele romane. Nakon pokretanja ChatGPT-a, Europska unija je revidirala svoj Zakon o umjetnoj inteligenciji, a SAD pak krenuo s regulacijama umjetne inteligencije.

Lansiranje ChatGPT-a usred školske godine zateklo je i same nastavnike, pogotovo nakon što su shvatili da bi se ChatGPT mogao koristiti kao alat za varanje i plagiranje. To je izazvalo burnu reakciju i zabranu korištenja tog alata u školama diljem svijeta. 'Učitelji su mislili da je to najgora stvar koja se ikada dogodila', rekao je Lightcap.

No u samo nekoliko mjeseci učitelji su počeli uviđati koliko bi ChatGPT zapravo mogao biti koristan, rekao je direktor. Novi tim u OpenAI-ju trebao bi, dakle, raditi na integraciji tog alata u učionicu. 'Vidimo AI kao utjecajan alat koji može pomoći u učenju i obrazovanju, a to polako shvaćaju i nastavnici', rekli su iz OpenAI-ja.

'Surađujemo s edukatorima diljem zemlje kako bismo ih informirali o mogućnostima ChatGPT-a i našem kontinuiranom radu na njegovu poboljšanju. Ovo je važan razgovor kako bismo bili svjesni potencijalnih prednosti i zlouporabe umjetne inteligencije te kako bismo razumjeli kako je primijeniti u učionicama', naveli su.

  • +2
Umjetna inteligencija - Chat GPT Izvor: Profimedia / Autor: mundissima / Alamy / Alamy / Profimedia

Obrazovni sektor bi na globalnoj razini mogao dosegnuti 10 trilijuna dolara do 2030. godine, procjenjuje istraživačka tvrtka HolonIQ sa sjedištem u Sydneyu.

Postoje bezbrojni načini korištenja ChatGPT-a u učionicama, rekao je Andrew Mayne, bivši zaposlenik OpenAI-ja koji radi s edukatorima preko svoje konzultantske tvrtke za umjetnu inteligenciju Interdimensional.

'Za studente on može biti mentor ili može prilagoditi sadržaj različitim stilovima učenja. Učiteljima može pomoći pri pisanju nastavnog plana i programa ili pak kao kreativni pomoćnik u učionici. ChatGPT vas ne osuđuje. Učenici se danas boje postavljati pitanja na satu', naglasio je.

Drugi vide hrpu potencijalnih problema s privatnošću djece ako se uporaba chatbota promiče u školama. U mnogim zemljama na djecu se primjenjuju različiti zakoni o privatnosti na internetu. Iako korisnici moraju biti stariji od 13 godina da bi koristili ChatGPT i roditelji moraju dati dopuštenje ako je riječ o korisnicima u dobi od 13 do 18 godina, u većini zemalja ne postoji provjera dobi.