VIDEOINTERVJU: Damir Sabol

'Okolina u kojoj nemaš izbora nego raditi i snaći se – to stvara otporne poduzetnike'

31.05.2024 u 10:24

Bionic
Reading

'Okolina u kojoj nemaš drugog izbora nego graditi, raditi i snaći se – to stvara otporne tvrtke i poduzetnike', rekao je u studiju tportalovih Vizionara jedan od najuspješnijih tehnoloških poduzetnika Damir Sabol. Kako su izgledali počeci Photomatha, kako komentira globalni uspjeh hrvatskih tvrtki i koliko je danas važno da udio u tvrtki imaju i radnici, bile su samo neke od tema razgovora

Sa samo 26 godina osnovao je Iskon i prodao ga Hrvatskom Telekomu za 100 milijuna kuna. Prošle godine njegovu tvrtku Photomath kupio je Google. Amerikanci su za nju iskeširali nekoliko stotina milijuna eura. Sabolova fantastična dostignuća stručni žiri tportala nagradio je titulom Vizionara godine.

Nakon prodaje Photomatha, odnosno aplikacije za rješavanje matematičkih zadataka, Sabol i svi njegovi djelatnici postali su zaposlenici Googlea. Otkrio nam je detalje o tome kako je to izgledalo kad je aplikacija tek nastajala.

'Nisam mislio da ćemo doći do toga'

Sabol priznaje da ni sam na početku nije toliko vjerovao u aplikaciju, ali zato jest njegova supruga.

'Supruga je rekla da će to svi trebati, možda sad malo likuje. S kolegom sam se kladio koliko ćemo imati ukupno preuzimanja. On je rekao 50.000, a ja da ćemo imati 100.000. Mislim da smo već drugi dan bili na 100.000, a na kraju mjeseca na pet milijuna preuzimanja. Ne znam na koliko smo sad, negdje 400-500 milijuna. Nisam mislio da ćemo doći do toga, ali probali smo i uspjeli smo', rekao je Sabol.

Udio u tvrtki

Zaposlenici Photomatha imali su udio u tvrtki, stoga su i oni zaradili kad je Photomath prodan. Sabola smo pitali koliko je važno za startup da djelatnik bude uključen u vlasničku strukturu.

'Rekao bih da je to vrlo važno. Kao startup ne možete platiti ljude onoliko koliko ih mogu platiti etablirane kompanije. Ali im možete dati priliku da rade na globalno uspješnom proizvodu. Danas zaposlenici mogu birati gdje će raditi, a vi im morate pružiti pravu priliku; podijeliti budući uspjeh ima smisla i pametno je za poduzetnika. Mislim da je to ključ', ustvrdio je Sabol.

Smatra da je Hrvatska s jedne strane teško i zahtjevno tržište, no da je situacija ipak danas bolja. 'Ako uspijete u Hrvatskoj, to je dobro mjesto da isprobate neke stvari. Danas možete izaći na svjetsko tržište putem mobilnih aplikacija i weba, što nekad nije bilo moguće. To je prilika koju dobri timovi mogu iskoristiti', kaže Sabol.

O uspjehu drugih IT tvrtki

Span, Rimac, Infobip, Photomath – što hrvatske tvrtke čini toliko uspješnima?

'Imamo izvrsnih projekata, no ja bih rekao da smo u prosjeku. Ti projekti su uspješni jer nikad nisu dobili investiciju, već su se digli sami na svojim prihodima od korisnika, što nazivamo bootstrapping. Infobip se praktički sam digao, što je velik uspjeh, dok su njihovi konkurentni dizali milijarde da bi bili u istoj poziciji.

Nanobit je uspio bez vanjskih investicija. Okolina u kojoj nemaš drugog izbora nego graditi, raditi i snaći se – to stvara otporne tvrtke i poduzetnike koji postižu velike uspjehe. Ma koliko nam bilo teže, to je nekad i razlog za uspjeh', kaže Sabol.

Pitali smo ga stoga zašto je toliko teško uspjeti u Hrvatskoj – je li problem regulativa ili manjak investitora i talenata.

'Mislim da smo mi (Photomath) uspjeli usprkos i zbog toga što smo iz Hrvatske. Nije Hrvatska najlakše mjesto za poduzetnike i za uspjeh; puno je nerazumijevanja, nije lako započeti, prije gotovo uopće nije bilo financiranja.

U Hrvatskoj se može uspjeti, nije idealno, ali situacija se popravila – od besplatnih sredstava i većeg broja investitora, a pomoglo nam je puno i to što smo dio EU-a. Bilo bi super da se zaposlenicima mogu dodjeljivati udjeli, no i tu je situacija bolja. Volim pozitivno gledati na stvari', poručio je Sabol.

Cijeli razgovor možete pogledati na kanalu tportala na YouTubeu, a više o cijelom projektu Vizionar godine doznajte ovdje.