nagrada tportala

Damir Sabol proglašen Vizionarom godine, pogledajte tko se okitio titulama u pet kategorija

14.02.2024 u 15:18

Bionic
Reading

Tportal, jedan od vodećih hrvatskih news portala, u zagrebačkoj Laubi drugi je put dodijelio nagrade Vizionar godine u pet kategorija – gospodarstvo, tehnologija, društvo, kultura i sport - uz krovno priznanje Vizionar godine

Prema izboru žirija, tvorcu aplikacije Photomath Damiru Sabolu pripala je krovna nagrada Vizionar godine. Priznanje su mu dodijelili izaslanik predsjednika Vlade, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica te članica Uprave koja za nekoliko mjeseci preuzima poziciju predsjednice Uprave Hrvatskog Telekoma Nataša Rapaić.

'Stvarno sam počašćen nagradom, osobito kad vidim grupu ljudi s kojima sam bio nominiran. Mnoge iznimno cijenim. Kad dođem u velike gradove, pitam se kako sam nešto uspio napraviti. Tu mi pomažu digitalni kanali i tehnologija. Lako je biti vizionar kad imate podršku snažnog tima, ne samo na poslu, nego i kod kuće', rekao je Sabol.

Sabol je veteran hrvatske IT scene i jedan od najuspješnijih poduzetnika u tehnološkom sektoru. Iza sebe ima svjetske uspješnice i akvizicije - od Iskona, koji je pokrenuo sa samo 26 godina i prodao ga HT-u za 100 milijuna kuna, do aplikacije Photomath, koju je prošle godine preuzeo Google.

  • +15
Dobitnici nagrada Vizionar godine Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Ovo su dobitnici tportalove nagrade Vizionar godine po kategorijama.

Kategorija gospodarstvo

Pobjednik u kategoriji gospodarstvo je Tomislav Knezović, osnivač i direktor tvrtke za dizajn i proizvodnju namještaja Prostoria. Nagradu su mu dodijelile glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber te članica Uprave Hrvatskog Telekoma i glavna operativna direktorica za poslovne korisnike Marijana Bačić.

'Bila je jaka konkurencija. Čestitam svima nominiranima. Mi vizionari smo uglavnom i radnici. Često ne možemo ocijeniti ono što radimo. Zato hvala Hrvatskom Telekomu i tportalu', rekao je Knezović.

Ostali nominirani u kategoriji gospodarstvo bili su osnivač i predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani, rukovodeći partner u investicijskoj tvrtki Invera EP (Muzej iluzija) Slaven Kordić, vlasnik vinarije i restorana Korak Velimir Korak te vlasnik i direktor Solvisa Stjepan Talan.

Kategorija tehnologija

Damir Sabol, tvorac aplikacije Photomath, pobjednik je u kategoriji tehnologija. Nagradu su mu dodijelili državni tajnik Bernard Gršić te član Uprave Hrvatskog Telekoma i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Boris Drilo.

Ostali nominirani u kategoriji tehnologija bili su osnivači studija Primijenjena kognitivna znanost Dario Bojanjac i Renata Geld, osnivači startupa airt Davor Runje i Hajdi Ćenan, voditelj Nuqleusa Matija Srbić te osnivači Ascalije Marin Bek i Dejan Strbad.

  • +20
Otvorenje konferencije Vizionar godine Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Kategorija društvo

Pobjednik u kategoriji društvo je Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS). Nagradu su dodijelili ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Šime Erlić te član Uprave Hrvatskog Telekoma i glavni direktor za financije Matija Kovačević.

'Bili smo iznenađeni nominacijom. U ime svih 1100 članova hvala na izboru. Garantiramo da ćemo u budućnosti biti još bolji i još jači. Svi se uz nas mogu osjećati sigurno. Spašavanje, odnosno zaštita civila nezamislivi su bez HGSS-a. Puno nam znači podrška svih vas. To nam daje dodatan impuls', rekao je Josip Brozičević, čelni čovjek HGSS-a.

Ostali nominirani u kategoriji društvo bili su zadarski ginekolog Luka Matak, predsjednica Udruge Feniks Split Marina Vidović, predstojnik Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb Miroslav Samaržija te aktivistice za ženska prava Sanja Sarnavka, Neva Tölle, Ana Pecotić i Jelena Veljača.

Kategorija kultura

Kipar Nikola Vudrag pobjednik je u kategoriji kultura. Nagradu su mu dodijeli državni tajnik Alen Gospočić te član Uprave Hrvatskog Telekoma i glavni direktor za korporativne poslove Siniša Đuranović.

'Uvijek se sjetim predavanja astrofizičara Neila deGrassea Tysona koji je rekao da su umjetnost i znanost jako suprotne discipline, ali nužne jedna drugoj u odgovorima na bitna pitanja. Hvala svima kojima su me podržali svih ovih godina', rekao je Vudrag.

Ostali nominirani bili su pisac Kristian Novak, vlasnik Fibre Marko Šunjić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik Gorana Barišić Bačelić te multidisciplinarni umjetnici Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić.

Kategorija sport

Pobjednica u kategoriji sport je plivačica Dina Levačić, u čije je ime nagradu preuzela njezina sestra Damjana. Nagradu su dodijelili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Marko Pavić te član Uprave Hrvatskog Telekoma i glavni direktor za ljudske resurse Ivan Bartulović.

'Iznimna mi je čast što sam bila nominirana među vrhunskim sportašima. Hvala žiriju što je odabrao mene i prepoznao moj rad. Vizionari nikad ne odustaju, ne poznaju granice ni prepreke', rekla je Levačić.

Ostali nominirani u kategoriji sport bili su bivši skijaš i jedriličarski prvak Mediterana u klasi 40 Ivica Kostelić, europska i svjetska prvakinja u taekwondou Lena Stojković, trener i voditelj judo kluba Profectus Matija Frlić te Hajduk – juniorska momčad / Akademija HNK Hajduk 'Luka Kaliterna'.

Prije same dodjele nagrada okupljenima se u Laubi obratila glavna urednica tportala Dijana Suton.

'Glavno pitanje s kojim smo se susreli u pripremi izbora koji je lani nadmašio sva naša očekivanja i postavio ljestvicu zaista visoko bilo je: možemo li u samo godinu dana u realno maloj zemlji poput naše detektirati ljude i ideje koji se uklapaju u vizionarski okvir. Naš izbor, naime, nije klasičan medijski izbor osoba godine ili najuspješnijih po nekom egzaktnom mjerilu. On podrazumijeva i dimenziju više: viziju koja otvara priliku mnogima, odnosno svima nama. A kad bismo jednim pojmom trebali povezati svih 25 fantastičnih priča i pojedinaca zbog kojih smo danas ovdje, rekla bih da je to hrabrost, doslovna i metaforička.

Hrabrost poslovna, umjetnička, građanska, sportska, poduzetnička. Ta hrabrost uvijek podrazumijeva i dimenziju uključivosti koja je nama kao mediju, orijentiranom na biznis i tehnologiju, mediju što radi u vremenu koje nije najnaklonjenije pozitivnom newsu, jako, jako važna', rekla je Suton.

  • +31
Vizionar godine 2024. Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić