iphone se

Odustaje li Apple od najjeftinijeg iPhonea? Evo detalja

09.01.2023 u 10:01

Bionic
Reading

Uređaj je, kaže poznati analitičar, u sebi trebao imati prvi 5G čip koji je dizajniran u samom Appleu

Apple je navodno odustao od razvoja najnovije verzije iPhonea SE. Prema objavi analitičara Ming-Chi Kua, kompanija je nedavno dostavljačima komponenti objavila da neće izbaciti četvrtu generaciju modela SE. U objavi Mediuma koju je prenio MacRumors Kuo navodi da je uređaj trebao u sebi donijeti prvi 5G modem kojeg je razvio Apple. Uvođenje komponente u SE Appleu bi omogućilo da isproba čip prije nego što ga krene ugrađivati u iPhone 16 i kasnije modele. Kuo umjesto toga predlaže da će Apple vjerojatno nastaviti koristiti Qualcommove čipove sve do kraja 2024.

Kuo ne zna zašto je Apple otkazao četvrtu generaciju iPhonea SE niti imaju li performanse njihovog 5G čipa ikakve veze s tim. Apple je dobar dio proteklog desetljeća proveo pokušavajući smanjiti ovisnost o Qualcommu.

  • +4
iPhone SE (2022) slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Kompanije su, podsjetimo, 2019. završile prepirku na sudu te potpisale 'višegodišnji' ugovor o dostavi bežičnih čipova. Nekoliko mjeseci kasnije, Apple je kupio većinu Intelovog biznisa za mobilne uređaje. Krajem 2020. kompanija je također navela da radi na svojem mobilnom čipsetu, no od tada o projektu nismo čuli baš previše, zaključuje Engadget.