SCREEN TIME

Odgojna mjera ili špijunaža? Isprobali smo aplikaciju za nadzor mobitela djece

17.11.2017 u 08:06

Bionic
Reading

Riječ je o, bit ćemo iskreni, špijunskom softveru pomoću kojeg roditelj prati svu aktivnost na ciljanom uređaju. Sve aplikacije za digitalni nadzor djeteta također nude brojne 'ekstra' značajke koje u principu doprinose 'digitalnom bontonu' u kućanstvu

Neki roditelji se s novom erom gadgeta mogu nositi bez problema, dok drugima treba pomoć. Upravo zbog njih nastala je niša odgojnih aplikacija koje im pružaju kakav-takav nadzor nad digitalnim navikama njihove djece. Riječ je o, bit ću iskren, špijunskom softveru pomoću kojeg roditelj prati svu aktivnost na ciljanom uređaju. Sve aplikacije za digitalni nadzor djeteta također nude brojne 'ekstra' značajke koje u principu doprinose 'digitalnom bontonu' u kućanstvu.

Jedna od takvih aplikacija koja, među ostalim, ima i besplatnu verziju je Screen Time iz Screen Time Labsa. Riječ je o aplikaciji oku ugodnog dizajna koji bi barem u teoriji trebao pomoći pri digitalnom odgoju klinaca koji se ne mogu odlijepiti od svojih mobitela. Zgodna stvar oko Screen Timea je što ne funkcionira samo kao sustav za praćenje i nadgledanje, nego i kao odgojna mjera. Kako bih vidio aplikaciju u akciji, instalirao sam ju na nekoliko uređaja te potom temeljito isprobao.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Screen Time Labs

Teorija i praksa

Screen Time nudi niz značajki pomoću kojih je moguće kontrolirati dostupnost sadržaja na drugom uređaju uključujući dozvolu instalacije određenih appova, pa čak i deaktivaciju. Ovo potonje je skroz zgodno ako klinac ne ide spavati do tri ujutro zato jer zuri u mobitel. Naravno, sve nije u kaznama i ograničenjima, već u primjenjivosti u odgoju mališana. Screen Time zbog toga nudi mogućnost pozitivnog poticaja – dajući djetetu dodatno vrijeme korištenja uređaja 'u zamjenu' za odrađene kućne poslove, napisane zadaće i tako dalje. Ništa od ovoga nije automatizirano i sve je pod kontrolom roditelja.

U praksi ovo funkcionira vrlo dobro. Uređaj pod kontrolom moguće je koristiti točno onoliko koliko je dozvoljeno, nakon čega se jednostavno - gasi. Vrijeme prilagodbe na elektroniku koja je pod budnim okom roditelja varira od djeteta do djeteta, no u konačnici svi 'pokleknu'. Uostalom, uspjehu aplikacije svjedoče brojni komentari majki i očeva koji su dječjoj opsjednutosti računalima pomoću Screen Timea stali na kraj.

Tehnička strana ove aplikacije je relativno jednostavna. Svaki korisnik ima svoj korisnički profil. On uključuje roditeljski smartfon ili tablet te (ako ne želite plaćati) jedan nadgledani uređaj. Nakon sam upario uređaje, preko kontrolne stanice odnosno aplikacije mogao sam pratiti svu aktivnost na nadgledanom uređaju. Naravno, prije nego što sam počeo s policijskim satom, morao sam instalirati aplikaciju na nadgledani uređaj.

Problemi

Naglasio bi da ideja diskretne špijunaže u slučaju Screen Timea baš i ne funkcionira. Za početak, uređaj koji se nadgleda cijelo vrijeme podsjeća da Screen Time koristi lokacijske usluge, dok je sama aplikacja (osim ako ju sakrijete u neki folder) vidljiva. Sada se vjerojatno pitate što sprječava klinca da jednostavno deinstalira aplikaciju?

Na moj osobni užas, to sam otkrio tijekom testiranja aplikacije. Ako neautorizirana osoba deinstalira aplikaciju bez potvrde matičnog uređaja, njegov uređaj ostaje zablokiran. Upravo zato Forumi Screen Time Labsa odzvanjaju očajničkim krikovima tehnološki nepismenih roditelja koji svoj iPad nisu mogli spasiti nakon što je klinac zbog jednog ili drugog razloga odlučio s uređaja izbrisati Screen Time.

Još jedna nezgodna stvar s kojom se korisnici nose i dan danas su VPN-ovi koji Screen Time zbunjuju i nerijetko blokiraju njegov rad. Konačno, tu je i priča o konfliktu Appleovih uređaja koji su na istoj Wi-Fi mreži, s time da osobno na to nisam naišao (kotistio sam iPad i iPhone). Može li ova aplikacija biti korisna? Premda osobno ne spadam među ljude koji cijeli dan lebde nad svojom djecom, slažem se da aplikacije poput ove mogu pomoći. Ne radi se o 'sretnoj tableti' koja će popraviti sve probleme koje imate sa svojim digitalno osviještenim potomstvom, no opet - odgoj djeteta nije najjednostavnija stvar na svijetu.

Naravno, ako vam je zbog jednog ili drugog razloga Screen Time postao mrzak, postoje brojne alternative koje bi vam mogle pomoći, no napominjemo, uključuju i neku vrstu pretplate.

Screen Time slike iz programa Izvor: Profimedia / Autor: Dmytro Zinkevych / Alamy

Net Nanny

Net Nanny je program za nadgledanje potomstva koji radi na iOS-u, Androidu, PC-ju i Macu. Programski paket nudi mogućnost ograničavanja dopuštenog vremena korištenja na sličan način kao što to radi Screen Time. Nadalje, u njoj je moguće filtrirati neprikladni sadržaj. Pretplata u Net Nannyju funkcionira na godišnjoj razini te varira ovisno o tome na koliko ju uređaja želite instalirati.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Net Nanny

OurPact

OurPact je vrlo sličan Net Nannyju, što znači da je sličan i Screen Timeu. Aplikacija pored svih navedenih funkcija može blokirati nepoželjne aplikacije, pa čak i kontrolirati slanje poruka. OurPact ima tri cjenovne razine, s time da samo premijski paket nudi značajku ograničavanja vremena korištenja. Ovo nije prestrašno, s obzirom da najskuplja pretplata košta 6,99 dolara mjesečno.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Our Pact

SPACE - Break phone addiction

BreakFree je kompatibilan s iOS-om i Androidom. Poput gore navedenih aplikacija, njegova funkcija je nadgledanje vremena provedenog uz ekran . Kada dijete provede previše vremena uz aplikaciju, ona može poslati upozorenje. Nadalje, moguće je tijekom 'zabranjenog vremena' isključiti Internet, automatski odgovarati na poruke i tako dalje. BreakFree koristi pretplatu i to 8,99 dolara za tri mjeseca, odnosno 14.99 dolara godišnje.

unGlue

UnGlue je relativno nov igrač na tržištu, a nudi slične značajke kao i gore navedene aplikacije. Dobra stvar oko unGluea je što kod njega ne trebate instalirati program na svaki uređaj. Nadalje, moguće je podesiti različito vremensko ograničenje na svakom uređaju. UnGlue je dostupan na iOS-u i Androidu.  UnGlue košta 9,99 dolara mjesečno, odnosno 83,99 dolara godišnje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: UnGlue

Koristiti ili ne koristiti?

Aplikacije poput Screen Timea su, htio ja to priznati ili ne, svojevrsna tekovina digitalnog doba. Osjećaj pri njihovom korištenju u početku definitivno ostavlja gorak okus u ustima. Teško je, naime, oduprijeti se dojmu da koristite odgojnu aplikaciju za digitalnu špijunažu.

Tim rečeno, predlažem li da pribjegnete ovakvom softveru? To ovisi isključivo o vama. Korištenje Screen Timea ne znači nužno da ste izgubili kontrolu nad vašim digitalno osvještenim klincem. Uostalom, nitko ne može cijelo vrijeme lebdjeti nad djetetom i paziti da slučajno ne 'klikne na onaj zabranjeni link'.