unutar EU

Od svibnja niže cijene međunarodnih poziva, a evo što je još novo za potrošače

14.11.2018 u 17:10

Bionic
Reading

Eurozastupnici su odobrili telekomunikacijski paket koji ograničava cijene poziva unutar EU-a, otvara mogućnost za uvođenje super brze 5G mreže do 2020. i stvara sustav alarmiranja u slučaju opasnosti

Europski parlament u srijedu je potvrdio privremeni sporazum s Vijećem ministara o Europskom zakoniku elektroničkih komunikacija (EECC), postignut u lipnju ove godine. Sporazum je potvrđen s 584 glasa za, 42 glasa protiv i 50 suzdržanih, dok ga je Tijelo europskih regulatora za elektroničku komunikaciju (BEREC) usvojilo sa 590 glasova za, 63 glasa protiv i u 23 suzdržana.

TEHNO SAVJETI

Kad Android poludi: Našli smo rješenja najčešćih boljki na vašem smartfonu

Pogledaj galeriju

Nova pravila omogućit će građanima visoku brzinu veze, dok će pozive učiniti sigurnijima i pristupačnijima unutar EU-a, pružajući nužnu predvidljivost operatera za poticanje ulaganja u brzi internet, izvijestili su iz EU Parlamenta.

Niže cijene, veća brzina i bolja sigurnost za korisnike pametnih telefona

Pravilo 'Surfaj kao kod kuće' ukinulo je naknade za roaming 2017. Novi zakon ograničava cijenu poziva prema drugim državama članicama EU-a na 19 centi po minuti i SMS na 6 centi, počevši od svibnja 2019. godine, čime će komunikacija unutar EU-a postati cjenovno pristupačnija

Korisnici pametnih telefona također će postati zaštićeniji, a za servise poput Skyepa i WhatsAppa osnažit će se sigurnosni zahtjevi, uključujući i enkripciju. Uvodi se i pravo na zadržavanje telefonskog broja mjesec dana nakon otkazivanja ugovora, pravo na povrat neiskorištenih sredstava na računu uslijed otkazivanja ugovora te kompenzaciju u slučaju odgode ili zlouporabe prebacivanja.

Države članice morat će osigurati uvođenje 5G mreže do 2020. kako bi se postigao cilj “5G plana EU-a” da barem po jedan veliki grad u svakoj od država članica do 2020. ima uvedenu 5G mrežu.

Obrnuti 112

Ukoliko dođe do katastrofe i slučaja opasnosti pogođeni građani moraju biti obaviješteni putem SMS poruke ili mobilne aplikacije. Države članice imat će 42 mjeseca za uvođenje sustava nakon što uredba stupi na snagu.

  • +5
iPhone XR - Slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Više predvidljivosti za operatere

Kako bi se dostigla potrebna razina ulaganja u infrastrukturu i 5G mreže i kako bi se postigla potreba za povezivanjem, novi zakon pruža poboljšanu predvidljivost za ulaganja te potiče rizik i razmjenu troškova među telekom operaterima.

Idući koraci

Nakon odobrenja od strane Vijeća države članice imat će dvije godine za prilagodbu nacionalnog zakonodavnog okvira, a ograničanje cijena na snagu stupa 15. svibnja 2019.