uz pomoć google paya

Obišli smo nekoliko dućana i račune pokušali platiti mobitelom. Evo što nas je dočekalo

08.08.2018 u 13:52

Bionic
Reading

Google Pay u Hrvatskoj je aktivan tjedan dana, a ekipa tportala provjerila je kako funkcionira u praksi. Ponegdje su našim upitom bili iznenađeni, dok su se neki već susreli s ovim oblikom plaćanja...

Prije tjedan dana dospio je u Hrvatsku, a Google Pay, sudeći po onome što smo doživjeli, sasvim je dobro prihvaćen. Samo s mobitelom u ruci ekipa tportala obišla je najbliže dućane i svoje račune pokušala platiti pomoću nove usluge, aktivne u 20 zemalja.

Na prvoj destinaciji nismo bili i prvi koji su na ovaj način podmirili račun. Blagajnica Lidla nam je nimalo iznenađeno ponudila POS uređaj, a banane i sok platili smo prislonivši 'razbuđeni' mobitel na njega. Budući da se radilo o iznosu ispod 100 kuna, nikakva druga odobrenja poput otključavanja uređaja nisu bila potrebna. Odmah po završetku kupnje na mobitel je stigla obavijest s detaljima.

Preduvjeti za korištenje

  • Mobitel s operativnim sustavom Android 5.0 Lollipop ili višim koji podržava NFC tehnologiju
  • Prilikom plaćanja mobitel mora imati uključenu opciju NFC

Kako smo već pisali, za ovakav oblik plaćanja potrebno je preuzeti aplikaciju Google Pay s Google Play trgovine i dodati Visa Inspire debitnu karticu Privredne banke Zagreb (to je zasad jedina banka u Hrvatskoj s kojom Google ima suradnju). U trgovini samo 'probudite' pametni telefon i prislonite ga na terminal za beskontaktno plaćanje.

Za transakcije iznad 100 kuna kao dodatnu sigurnosnu mjeru morate otključati mobilni uređaj. Također, trebate uključiti opciju NFC (Near Field Communication) na smartfonu koja telefonu omogućuje da komunicira s terminalom i drugim uređajima. Kod plaćanja telefon se prisloni stražnjom stranom na beskontaktni terminal, na mjesto na kojem se nalazi NFC čip i transakcija je obavljena.

  • +5
Predstavljanje Google Paya u Hrvatskoj Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Simpatična reakcija dočekala nas je u Konzumu gdje je blagajnica priznala kako dosad nije imala iskustva s plaćanjem mobitelom, no sve je prošlo kao i u Lidlu, a slično iskustvo imali smo i u Sparu i Mülleru.

Za sve transakcije ispod 100 kuna 'razbuđeni' mobitel je bilo potrebno tek prisloniti na uređaj, dok ga je za plaćanje iznad tog iznosa bilo potrebno i otključati.

Kiosk je bio jedini gdje kupljene novine nismo uspjeli platiti pomoću nove tehnologije.

Pomalo užasnut samim upitom, prodavač Tiska nam je rekao da platiti možemo karticom ili gotovinom.

Sve u svemu, Google Pay, kako je i najavljeno, funkcionira svugdje gdje postoji opcija beskontaktnog plaćanja, a sve svoje transakcije možete vidjeti izlistane u aplikaciji.

Prilikom plaćanja u trgovini umjesto stvarnog broja kreditne kartice usluga Google Pay dijeli virtualni broj računa i jedinstveni kod koji se mijenja sa svakom transakcijom. Također, u slučaju da je telefon ukraden ili izgubljen, korisnik može zahvaljujući funkciji 'Find my device' zaključati telefon, osigurati ga novom zaporkom ili s njega, čak, izbrisati sve osobne podatke.

Međutim, kako su istaknuli u Googleu, nema potrebe za deaktivacijom same kartice jer podaci nisu pohranjeni na uređaju.

Usluga je zasad dostupna svim klijentima PBZ-a, korisnicima pametnih telefona koje pokreće operativni sustav Android 5.0 Lollipop ili noviji, kao i korisnicima debitne kartice Visa Inspire putem nove aplikacije za PBZ mobilno bankarstvo ili aplikacije Google Pay.

Osim u Hrvatskoj, Google Pay dostupan je u još 19 zemalja: Australiji, Belgiji, Brazilu, Češkoj, Hong Kongu, Irskoj, Japanu, Kanadi, Novom Zelandu, Njemačkoj, Poljskoj, Rusiji, SAD-u, Singapuru, Slovačkoj, Španjolskoj, Tajvanu, Ukrajini i UK-u.