plaćanje smartfonom

Google Pay upravo je stigao u Hrvatsku, a mi smo ga isprobali. Pogledajte kako funkcionira

01.08.2018 u 10:10

Bionic
Reading

Usluga namijenjena plaćanju na blagajni pomoću telefona, kao i online kupovini, od srijede je aktivirana na našim prostorima, a Hrvatska je jedina zemlja u regiji s Google Payom

Svega nekoliko dana nakon predstavljanja u Njemačkoj, Google Pay stigao je u Hrvatsku. Usluga uz koju se pomoću pametnog telefona plaća na blagajni i pri online kupovini od srijede je aktivirana na našim prostorima, a Hrvatska je jedina zemlja u regiji s Google Payom. Za početak, za klijente Privredne banke Zagreb.

  • +5
Predstavljanje Google Pay-a u Hrvatskoj Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Kako su za tportal objasnili u Googleu, usluga Google Pay dostupna je diljem Hrvatske na prodajnim mjestima koja podržavaju beskontaktno plaćanje, na svim platformama Googlea, za online plaćanja kao i putem aplikacija na kojima je vidljiva oznaka Pay with Google. Razlog dolaska u Hrvatsku je, kako nam ističu, visoka digitalna osvještenost građana.

Izvor: Društvene mreže / Autor: google

A kako je koristiti? Potrebno je preuzeti aplikaciju Google Pay s Google Play trgovine i dodati Visa Inspire debitnu karticu Privredne banke Zagreb. U trgovini samo 'probudite' pametni telefon i prislonite ga na terminal za beskontaktno plaćanje. Za transakcije iznad 100 kuna kao dodatnu sigurnosnu mjeru morate otključati mobilni uređaj.

Usluga Google Pay integrirana je u sve proizvode Google, omogućujući jednostavniju kupnju filmova, knjiga i aplikacija kao i izlistavanje svih kupnji na jednom mjestu. Također, usluga omogućuje spremanje vaučera, kartica vjernosti te poklon kartica i njihovo korištenje prilikom plaćanja.

Što je sa sigurnošću? Prilikom plaćanja u trgovini umjesto stvarnog broja kreditne kartice usluga Google Pay dijeli virtualni broj računa i jedinstveni kod koji se mijenja sa svakom transakcijom. Također, u slučaju da je telefon ukraden ili izgubljen, korisnik može zahvaljujući funkciji 'Find my device' zaključati telefon, gdje god se nalazili, osigurati ga novom zaporkom ili s njega, čak, izbrisati sve osobne podatke.

Međutim, nema potrebe za deaktivacijom same kartice jer podaci nisu pohranjeni na uređaju.

Android 5.0 Lollipop ili noviji

Usluga je dostupna svim klijentima PBZ-a, korisnicima pametnih telefona koje pokreće operativni sustav Android 5.0 Lollipop ili noviji, kao i korisnicima debitne kartice Visa Inspire putem nove aplikacije za PBZ mobilno bankarstvo ili aplikacije Google Pay.

Osim u Hrvatskoj, Google Pay dostupan je u još 19 zemalja: Australiji, Belgiji, Brazilu, Češkoj, Hong Kongu, Irskoj, Japanu, Kanadi, Novom Zelandu, Njemačkoj, Poljskoj, Rusiji, SAD-u, Singapuru, Slovačkoj, Španjolskoj, Tajvanu, Ukrajini i UK-u.