ZBOGOM MERCATORU

Zemlja više nije ravna na Google Mapsu

06.08.2018 u 14:47

Bionic
Reading

Novo izdanje Googleove aplikacije matični nam planet prikazuje kao globus, a kopnene površine prikazane su u veličini bližoj stvarnoj

Nova način rada Google Maps 3D Globe zasad je dostupan samo za stolna računala, što će reći kako je Zemlja u izdanju te aplikacije za mobitele još uvijek ravna.

S druge strane, Grenland više nije iste veličine kao i Afrika. Google Maps dosad je koristio Mercatorovu projekciju, koja projicira planet na ravnu površinu.

USUSRET PREDSTAVLJANJU

Stiže Galaxy Note 9, evo što možemo očekivati

Pogledaj galeriju

Tu se projekciju inače često koristi zato što je pregledna i lako ju je otisnuti na zemljovide. No, ne prikazuje Zemlju kakva doista jest: objekti bliži Zemljinim polovima čine se većima nego što to doista jesu. Tako Grenland izgleda kao da je veličinom jednak Africi, iako je u stvarnosti 14 puta manji.

U Googleu su Mercatorovu projekciju koristili kako bi sačuvali vjernost prikaza cesta u područjima na višim zemljopisnim širinama, poput primjerice nordijskih zemalja.

Google Maps je u lipnju osvježen nadogradnjom koja olakšava pronalaženje restorana, dok je nedavno u dijeljenje lokacije dodan i podatak o stanju baterije, piše Verge.