MOĆAN STROJ

Novo IBM-ovo kvantno računalo fenomenalno izgleda

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 08.01.2019 11:45
  • Objavljeno 08.01.2019 u 11:45
tportal

Izvor: IBM / Autor: IBM

Smješteno u stakleno kućište ojačano aluminijem i čelikom, računalo IBM Q System One radi na temperaturi tek nešto većoj od apsolutne nule. Ne, ne možete ga ponijeti kući

Prošle godine IBM je tijekom sajma Consumer Electronics Show predstavio 50-kubitno kvantno računalo. Točnije, imali smo prilike vidjeti zbirku cijevi i žica koje su podsjećale na kakav steampunk svijećnjak, dok su dijelovi poput sustava hlađenja i upravljanja energijom ostali skriveni od javnosti.

Čitav sustav, smješten u istraživačkom laboratoriju u Yorktown Heightsu u američkoj saveznoj državi New York, zauzimao je veći dio poveće sobe. Bio je funkcionalan, ali baš i ne dizajnerski najbolje riješen.

Otprilike godinu dana kasnije vratili su se na CES s novim rješenjem, nazvanim IBM Q System One.

nova znanstvena istraživanja

Ovo je sedam uzbudljivijih ekspedicija i misija koje će razotkriti najveće misterije Zemlje

Pogledaj galeriju
7

Svi dijelovi smješteni su u kocku duljine birda 2,7 metara od borosilikatnog stakla debelog 1,27 centimetra. Prednja i stražnja 'vrata' moguće je otvoriti istovremeno. Prednja omogućavaju pristup kvantnom računalu, a iza stražnjeg panela razni su moduli za rashlađivanje i upravljanje.

Uslijed istovremenog otvaranja prednjih i stražnih vrata kocka bi se mogla prevrnuti, pa je ojačana nizom razdvojenih aluminijskih i čeličnih okvira, čija je zadaća ne samo osigurati stabilnost već i na najmanju moguću mjeru smanjiti vibracije i druge smetnje.

Dizajn je osmišljen u tvrtci Map Project Office, koja je dosad radila s tvrtkama Sonos, Honda i Kano, i arhitektonskom studiju Universal Design. Za staklenu kocku pobrinuli su se u tvrtci Goppion, koja je između ostalog dosad izradila staklene vitrine za sliku Mona Lisa u pariškom muzeju Louvre, kraljevske dragulje izložene u Tower of London...

AKO NISTE ZNALI

Kako funkcionira kvantno računalstvo?

Kvantno računalstvo koristi kvantne bitove (kubite) za obradu potencijalno složnih zadaća. Za razliku od tradicionalnih bitova, koje je moguće postaviti na vrijednosti jedan ili nula, kubiti mogu imati obje vrijednosti istovremeno ili proporcionalnu mješavinu istih.

Koristite li dva kubita, možete testirati četiri moguća ishoda istovremeno (0-0, 0-1, 1-0, 1-1). Kubiti su također 'svjesni' jedni drugih, što računalu pomaže u iznalaženju odgovora. Kvantno računalstvo stoga potencijalno može biti znatno moćnije od tradicionalnog te donijeti revoluciju u podučja kao što su zdravstvena zaštita, umjetna inteligencija, kriptografija, financijsko modeliranje i simulacije vremenskih uvjeta.

Stakleno kućište omogućava preciznu kontrolu temperature unutrašnjosti, što je od ključne važnosti za kvantne čipove - koje je nužno držati na oko 10 milikelvina, odnosno tek nešto više od apsolutne nule - kao i za prateću elektroniku. Bilo kakva vibracija ili neočekivana promjena temperature može se negativno odraziti na rezultate rada. Upravo to ovaj nesvakidašnji dizajn nastoji spriječiti.

IBM Q System One sadrži 20-kubitni stroj četvrte generacije. Naizgled ne djeluje impresivno ako se usporedi sa 72-kubitnim strojem kojeg su u Googleu najavili prošlog ožujka. No, u IBM-u kažu kako je kvaliteta važnija od kvantitete. Žele se fokusirati na smanjivanje pogrešaka i povećanje pouzdanosti prije no što povećaju snagu sustava.

Tijekom sajma CES 2019 prikazan je nešto manji model (s duljinom brida 2,2 m), bez stražnjeg panela i zaštitnog kućišta. U laboratoriju navodno imaju potpuno funkcionalan prototip.

U Q Network, IBM-ovu istraživačku mrežu posvećenu kvantnom računalstvu, dosad su se uključili ExxonMobil i europski istraživački centar CERN, između ostalih, piše Engadget.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!