KVANTNO JE BUDUĆNOST

Kakvu to računalnu zvijer sprema IBM?

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 14.11.2017 08:25
  • Objavljeno 14.11.2017 u 08:25
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Konstantin Pelikh / Alamy

Veliki Plavi planira ponuditi kvantno računalo kakvo svijet još nije vidio

Tijekom konferencije IEEE Industry Summit o budućnosti računalstva IBM je najavio novo kvantno računalo, najveće i najmoćnije te vrste na svijetu, koje će imati 50 kvantnih bitova (kubita).

Iako je riječ o velikom koraku naprijed, novo će računalo još uvijek će biti dosta daleko od univerzalnog kvantnog računala. 

Stručnjaci procjenjuju kako su kvantna računala budućnost naprednog računalstva. Umjesto obrade informacija korištenjem binarnih bitova (0 i 1), takva računala koriste kubite koji zbog značajki kvantnih učinaka istovremeno mogu biti 0 i/ili 1. 

IBM već ima 20-kubitno kvantno računalo dostupno putem njihove platforme u računalnom oblaku. U Velikom Plavom uspjeli su održati kvantno stanje u oba sustava za ukupno 90 mikrosekundi. To iznimno kratko vrijeme trenutni je rekord u rastućoj industriji čiji je jedan od najvećih izazova kako održati život kubita. 

Utrka je krenula

Ta korporacija bilježi značajan napredak na području kvantnog računalstva otkad su njihovi istraživači pomogli u stvaranju polja obrade kvantnih informacija. Ali, nisu jedini koji žele izraditi vlastito funkcionalno kvantno računalo.

Google i Intel također razvijaju vlastite sustave kvantnog računalstva, kanadski D-Wave već je razvio nekoliko kvantnih računala koje koriste NASA i Google, a u utrci su i manje tvrtke poput Rigettija, startupa iz San Francisca. 

IBM-ova 50-kubitna zvijer može obavljati iznimno zahtjevne i složene računalne zadaće te bi po performansama mogla nadmašiti i najmoćnija superračunala današnjice. No, njihova je primjena još uvijek ograničena zbog toga što moraju raditi u vrlo specifičnim uvjetima, piše Futurism.

  • +5
  • +2

Deset godina Androida - deset stvari s kojima nas je zadivio

Izvor: Ostale fotografije / Autor: Pixabay

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!