BOLJE IKAD NEGO NIKAD

Novi udar na reputaciju: Nakon desetljeća suđenja Facebook se nagodio, iskeširat će 90 milijuna dolara zbog praćenja i nakon odjave

18.02.2022 u 12:35

Bionic
Reading

Zuckerbergova marketinška kompanija će rezultate ove parnice više osjetiti na reputaciji nego na bankovnom računu

Facebookova matična kompanija Meta pristala je na sudsku pogodbu u sklopu koje mora platiti 90 milijuna dolara kako bi kraju privela deset godina staru parnicu. Zuckerbergova firma na sudu je završila zato jer je omogućila praćenje korisnika popularne društvene mreže Facebook i nakon što su se korisnici s nje odjavili, piše CNN.

Pogodba koja je objavljena tijekom saziva ovog utorka jedna je od najvećih u povijesti kompanije, no vjerojatno neće previše utjecati na financijsko stanje Zuckerbergovog carstva koje u ovom trenu kotira na oko 590 milijardi dolara. Ukoliko se nagodba usvoji, ona će ući među deset najvećih svoje vrste, bar u SAD-u.

'Dolazak do nagodbe nakon više od deset godina u najvećem je interesu naše zajednice i dioničara te smo sretni što smo je priveli kraju', rekla je glasnogovornica Mete Drew Pusateri.

Slučaj započet 2012. seže sve do nadogradnje iz 2010. koju je Facebook zvao 'Open Graph' ili otvoreni graf koja je bila dizajnirana da korisnicma pruži bolji uvid u aktivnosti i interese diljem globalne mreže. Kao dio nadogradnje, kompanija je uvela i tipku 'Like' koja se može ubaciti u bilo koju stranicu te kojom bi korisnici mogli naglasiti da im se neka stranica ili sadržaj sviđa bez da idu na Facebook.

Ta tipka za 'Like' također je Facebooku dozvolila da se domogne nesmiljene količine korisničkih podataka i to uz pomoć kolačića, aktivnosti na stranici. Tako su mogli saznati koje stranice posjećujete, stvari koje ste htjeli kupiti, kao i komunikaciju koju su imali sa nekom stranicom, nezavisno je li korisnik zbilja koristio tipku ili ako je samo posjetio stranicu.

Kako bi ugodili tužiteljima, predstavnici Facebooka rekli su da neće sakupljati kolačiće kojima mogu prepoznati korisnike dok oni posjećuju partnerske stranice i dok su prijavljeni na Facebook. Sigurnosni stručnjaci su, doduše, otkrili da Facebook nastavlja pratiti korisnike čak i kad su se odspojili s Facebooka, unatoč obećanju kompanije. Nakon prve objave skandala, Facebook je branio praksu, no pod pritiskom je javnosti promijenio pravila.

  • +2
Facebook Izvor: Profimedia / Autor: JUSTIN SULLIVAN / AFP / Profimedia

Pravna bitka razvlačila se godinama. Nakon što su tužitelji uložili treći dokument, sudac je Facebooku pružio priliku da poništi parnicu. Tužitelji su uložili prigovor te su 2020. dijelomično poništili Facebookovo poricanje krivice. Nakon što je Facebook drugi put prigovorio i pokušao poništiti tužbu, sudac je zamolbu odbio te otvorio priliku za nagodbu do koje smo na koncu došli. Kao što smo već spomenuli, ovaj gubitak na sudu nanosi više štete Facebookovoj reputaciji nego njihovom bankovnom računu.

Kao dio nagodbe Facebook je obećao da će izbrisati korisničke podatke koje je na ovaj način sakupio.