nakon 15 godina

News Feed je mrtav: Facebook mijenja ime popularne funkcije

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 16.02.2022 09:27
  • Objavljeno 16.02.2022 u 09:27
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Teerawut Masawat / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedna od osnovnih funkcija ikoničke društvene mreže dobila je novo ime, a razlozi za preimenovanje su vezani uz vjerodostojnost vijesti na Facebooku

Facebookov 'News Feed' je mrtav - živio 'Feed'. Kompanija je nakon više od 15 godina odlučila službeno preimenovati centralnu značajku poznate društvene mreže, a cijelu su stvar objavili u sklopu jednog tvita.

Promjena koja dolazi svega par mjeseci nakon što je Mark Zuckerberg objavio da mijenja ime firme u Meta još je jedan znak da Facebook dosta intenzivno pokušava promijeniti javnu percepciju svojih platformi i proizvoda. Facebookov je glasnogovornik objasnio da novo ime 'reflektira različit sadržaj kojeg ljudi objavljuju na Feedu', uz naglasak da novo ime neće utjecati na funkcije preimenovane značajke.

Micanje riječi 'news' ili vijesti iz imena simbolična je gesta koja reflektira mijenjanje prioriteta prema budućnosti koju predstavlja metaverzum, a ne sve manje popularna društvena mreža. Facebookovo prenošenje vijesti se, podsjetimo, često susretalo sa problemima, pa je kompanija 2018. preobratila feed prema korisnicima, a ne izdavačima, piše Engadget.

Facebook je nedavno pokušao promijeniti gledište prema kojem polarizirani sadržaj, pogotovo onaj koji dolazi od ekstremne desnice, dominira Feedom. Kompanija je objavila izvješća o 'vrlo gledanom sadržaju' koji implicira da politički sadržaj nije baš tako popularan.

Što god slijedilo za Facebook, stvari poput promjene imena ne rješavaju probleme sa njihovih sadržajima, ali bar pokazuje da Facebooku, odnosno Meti omogućava prodaju priče u kojoj Zuckerbergov poslovni imperij odlazi u novu eru koju neće definirati društvena mreža koja je iz dana u dan sve manje popularna.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!