NE KLIKAJTE BEZVEZE

Novi trojanac hara Skypeom

13.10.2012 u 10:04

Bionic
Reading

Novi virus ne samo što će preuzeti kontrolu nad vašim računalom, već će ukrasti šifre za društvene mreže i od vas tražiti otkupninu

Korisnici Skypea su opet na udaru malwarea. Poruka naslova 'lol is thisyournew profile pic?' sadrži link na ZIP datoteku u kojoj se nalazi virus.

Link vodi na stranice s kojih se na računalo automatski skida datoteka čiji sadržaj u sebi skriva varijantu virusa Dorkbot (poznat i pod nazivima poput Backdoor.Win32.Hupigon, Troj/Agent-YCW,Troj/Agent-YDC, Trojan.Win32.Bublik.jdb ili W32.IRCBot.NG).

Aktiviranjem izvršne datoteke iz ZIP-a (skype_02102012_image.exe ili dkype_06102012_image.zipiliskype_08102012_image.zip) virus preuzima potpunu kontrolu nad računalom, šifrirajući i sprečavajući korisniku pristup podacima te uz prijetnju brisanja od korisnika traži 'otkupninu' od 200 USD (oko 1.200 kuna) za otključavanje računala.

Istovremeno, virus u pozadini koristi računalo kao generator klikova za plaćene oglase, omogućavajući hakerima pristup i nesmetanu kontrolu nad računalom te krade korisničke račune za Facebook, Twitter, Google, PayPal, NetFlix, Yahoo, eBay, kao i za mnoge druge servise.

Širi se koristeći Skypeove i MSN Messengerove šifre sa zaraženog računala, a ima mogućnost samopokretanja s USB uređaja.

Napadu su izložena računala s Windows OS-om, poruke se šire na engleskom, njemačkom, latvijskom, španjolskom i portugalskom jeziku, a sigurnosni stručnjaci upozoravaju da postoji mogućnost prevođenja i pojave na drugim jezicima.

I nakon tjedan dana od pojave tog virusa zaraza ne jenjava, a djelotvornom je čini činjenica da se širi putem Skypea koji se uglavnom koristi za komunikaciju s poznatim osobama te korisnici misle da su poruke sigurne, jer dolaze od osoba u koje imaju povjerenja.

Ipak, nemojte klikati baš na svaki link koji dobijete, čak i ako imate puno povjerenje u osobu koja vam ga je poslala, jer ne možete znati u kakvom je stanju računalo s kojeg je poruka poslana, a ne može škoditi ni redovito korištenje i osvježavanje vašeg antivirusnog softvera.

Ako ste ipak 'sretnik/ica' s navedenim problemom, link za rješenje nalazi se ovdje